ÉNjáték kihívássorozat

hatodik kihívás

Ma gondolkozz el egy célodon!

A gondolkodás egy kulcsfontosságú elfoglaltságunk. Most nem jövök elő a pozitív gondolkodással. Sem annak elméletével. Vannak pozitív és negatív gondolataink, ez teljesen természetes.

A kulcs itt abban rejlik, hogy ezek a saját gondolataink, vagy másoké? Vannak közöttünk olyanok is, akik úgy nőttek fel, hogy még a gondolataiknak is határt szabtak, arra nevelték őket, hogy úgy és azt gondolják, ahogyan azt a szüleik, nevelőik elvárták tőlük.

Remélem neked vannak önálló gondolataid, és nem a szüleid gondolatait, elgondolásait viszed akár tévesen magaddal az életedben.

A kihívás akkor nehéz számodra, ha úgy nőttél fel, hogy megmondták neked azt is, mit gondolhatsz, és mit ne. Ha ez így történt, nem csoda, ha egy kis csapat beszélget a fejedben, ami nem azt jelenti, hogy pszichés gondjaid lennének. Lehet, hogy éppen édesanyád, vagy édesapád hangja az, amelyik hozzád szól éppen.

Ma a saját gondolataidat halld meg! 

Gondolkozz el egy célodon: akár a napi, havi, vagy negyedéves, éves célodon.

Mert vannak céljaid, ugye? És ha vannak, remélem azok viszont a tiédek. Ne más célját akard elérni, az nem fog boldoggá tenni, az másnak okoz örömet, nem neked.

Hogyan lehet teljesíteni ezt a kihívást?

 • Leírod a napi programod, a feladataid, amelyekkel ma végezni akarsz.
 • Megtervezed a hetedet, mit szeretnél elérni egy hét alatt?
 • Az éves célodat átgondolod, újra tervezed.
 • Az éves célodat havi bontásban megcsinálod.
 • Célt keresel magadnak.
 • Csinálsz egy B verziót, ha az A nem tud megvalósulni
 • Egy célod kapcsán ötleteket gyűjtesz.

A lehetőségek száma akár végtelen is lehet. Hogy te hogyan teszel eleget a kihívásnak, azt csak te tudhatod. A célodat te ismered. Ha nincsen, csak te tudhatod, hogy mi lehetne az. Légy kreatív, és magadra hagyatkozz, és arra, amit te szeretnél elérni. Ne másnak akarj megfelelni.

És tudod, a kihívás miről szól, ugye:

 1. Olvasd el!

 2. Csináld meg!

 3. Oszd meg egy hozzászólásban!

Remélem, hogy sikeresen túljutsz ezen a kihíváson is.

Hogyan sikerült megoldani? Kíváncsian várom a hozzászólásod.

Oszd meg velünk a gondolataid!

 • Mindig listákat írok. Mindenről. Munkámat is így tudom szervezni és megcsinálni. Házimunka, egyéb otthoni feladatok is mindig pontról pontra mennek. Ezzel sokan nem tudnak azonosulni a környezetemben, azt gondolják, merev vagyok, mert ragaszkodom a listához, de én tudom, hogy csak így lesz elérve az a cél. Pár éve összeomlott az életem: válás, gyerek beteg lett…stb. és muszáj voltam észnél maradni. Ez pedig csak a szigorú listákkal sikerült. Mára már lazultam, de a főbb dolgokat még mindig pontokba szedem.

  • A listás módszer nem jelent feltétlenül merevséget. Ha listázod a feladataidat, akkor használsz időmenedzsmentet. Ha bevásárlólistával vásárolsz, az azt jelenti, hogy tudatosan teszed azt. Én is használom mindegyiket Ági, és csak a segítségemre vannak.

 • Szeretek listát írni feladatokról, vásárolandó dolgokról.Aztán mire használni kellene addigra nincs rá szükségem..
  Ennek örülök is mert korábban nagyon mereven ragaszkodtam az elképzeléseimhez, sorrendhez. Most megengedem magamnak, hogy ne így legyen.

  • Ez nagyon jó dolog, ha nem ragaszkodunk olyan mereven a dolgokhoz. A rugalmas hozzáállás mindig eredményesebb Valesz.

 • Az idei cél egy sikeres novemberi természetgyógyász vizsga. Igyekszem úgy felépíteni a napjaimat, hogy a tanulás a része legyen.

  • Ez egy komoly cél Mariann, kívánom, hogy elérd ezt. Biztosan sok munkát kell majd beletenned.

 • Ez mai nap megvalósult, reggel óta az új célokon gondolkodtam, meg is vannak, még több gyógynövényes krémet és szappant fogok készíteni 🙂 Most is többfélét készítek, annyi gyógynövény van, amit még eddig nem próbáltam, most azok következnek 🙂

 • Szia Zsuzsa, én nagyon nem vagyok egy hosszú távon tervező típus. Rövidebb céljaim vannak. Naptárba írom őket és vagy megvalósul, vagy nem. De így hogy leírom, betervezem, egy része biztosan meg tud valósulni! Most pl tervben volt egy Tiszai biciklitúra, ami a hétvégén meg is valósult, körbetekertük a Tisza tavat, barátokkal, már másodszor 🙂 És nemsokára jön az ausztriai jóga és rafting tábor.

  • Kedves Ildi, valószínű, hogy nem szeretsz túlságosan előre tervezni. Meglehet azért, mert változásban van az életed amúgy is. Ha rövid távon viszont sikeresek a célok, akkor rendben van így is. Hogy nem mindegyik sikerül? Jöhet egy újratervezés 🙂

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >