Kommunikációs játszmáink

avagy: 

ismerd fel a téged mozgató kommunikációs játszmákat a tranzakcióanalízis segítségével


 Mindaddig, amíg a játszma fogalma nem vonult be nálunk, magyaroknál is a köztudatba, addig csupán azt hihettük, hogy kommunikációs hibákba eshettünk. Vádoltak minket, mi magyarázkodtunk, esetleg kiengeszteltük a másikat, akár bocsánatot is kérve, amit talán nem is gondoltunk jogosnak, ezért az még csak őszinte sem volt. Esetleg okosabbak akartunk lenni a másiknál, mindent jobban tudva, ezáltal talán szegény partnerünk zavarodottan felszívódott, menekülőre fogta.

Eric Berne amerikai pszichiáter, pszichoanalitikus volt az első szakember, aki felismerte az első játszmát, a szó is az ő nevéhez kötődik. Általa született meg a tranzakcióanalízis alapfogalma is egyben.

A Pszichológia és Coaching vadonatúj online tanfolyama

14 modulban és 23 leckében

Mi az a játszma?


A játszma fogalma már a nyolcvanas években bevonult a köztudatba. Hogy mi is az, valójában, azt akkor tudod meg, ha már részese vagy. Nem jelent semmilyen játékosságot, és igazából a végkifejlete sem pozitív, mert értetlenül, zavarodottan, sértetten, vagy éppen ellenkezőleg: agresszíven, dühösen, mérgesen jövünk ki belőle. Tehát a nyereségünkben sincsen örömünk. Akár lehetünk utána kifacsart állapotban is, teljesen energiátlanul állva értetlenül, hogy mi is történt most velünk, miközben a másik feltöltődve elvonul mellettünk.

Az időtöltéseink egyike, viszont cseppet sem pozitív töltetű.

Eric Berne

„A nyíltságot, a privát helyzettől eltekintve, a társadalom görbe szemmel nézi; a józan értelem tudja, hogy vissza lehet vele élni; a Gyermek azért fél a nyíltságtól, mert mindig benne foglaltatik a lelepleződés. Így aztán a legtöbben, amikor meg akarnak szabadulni az időtöltések unalmától, anélkül hogy kitennék magukat az intimitás veszélyeinek, ha lehet, játszmákban találják meg a kompromisszumot, s ezek teszik ki a társadalmi érintkezés érdekesebb óráinak java részét. Ebben áll a játszmák társadalmi jelentősége.”

Mi is az az oké-keret?

Az, hogy valaki oké, azt jelenti, hogy vele minden rendben van, a jó és a rossz tulajdonságaival együtt elfogadja magát, és ha a másik is oké, akkor a környezetében lévőt is akceptálja olyannak, amilyen.

Ez az egészséges oké keret.

A játszmáinkat viszont nem ebben játsszuk.

A tanfolyam hozzásegíthet, hogy felismerd saját, akár gyerekkori mintákból kialakult kommunikációs játszmádat, esetleg játszmáidat, amelyeket a mai napig játszol, és még örömödet sem leled bennük, mert egyetlen sem vezet pozitív végkifejlethez.

Azokban a szerepekben pedig, amelyekben benne vagy, lehetsz te az áldozat, a megmentő, vagy az üldöző. Ha ki is lépsz ezekből, soha nem járnak jó érzéssel, ráadásul éppen emiatt talán öt perc elteltével újrakezded.

Kommunikációs játszmáink
Mi van ebben a tanfolyamban?

A 14 modulból álló tanfolyam 23 leckét tartalmaz tisztán megfogalmazva, érthetően leírva, fiktív esetekkel alátámasztva.

Minden modulban találhatsz egy leckét és esetleg egy feladatot, amelyet, ha megoldasz, sok felismerésben lehet részed saját viselkedésedre, kommunikációdra vonatkozóan.

Felismerheted saját játszmáidat, amelyeket tudatosan odafigyelve magad mögött hagyhatsz.

A tematikából:

  • Bevezető a játszma fogalmába
  • Kommunikációs stílusok, karakterek
  • A tranzakció, mint kommunikációs eszköz, és annak fajtái
  • Az Énállapotok
  • Az oké-keret, és abban betöltött lehetséges helyzetek
  • A játszma: fogalmak, magyarázat, esetleírás
  • Kommunikációs játszmáink esetleírásokkal és a lehetséges következményekkel
  • Kilépés a játszmából

Molnár Zsuzsa

Személyes fejlődésem a tranzakcióanalízissel kezdődött, és olyan mély, belső változásokon mentem keresztül, ami arra késztetett, hogy ne hagyjam abba. Elindított, megfogott és megbabonázott. Ha csak egyetlen tanfolyamon vettem volna részt, nem lettem volna ennyire híve ennek a módszernek. Nem volt viszont olyan könyv, tanfolyam, amit ne olvastam volna el, vagy nem végeztem volna el vele kapcsolatban. Hiszem, hogy a legjobb önfejlesztő eszköz lett a kezemben, amivel eddig találkoztam. Minden erőmmel azon vagyok, hogy a lehetséges legjobb módon adjam át az ismereteimet azoknak, akik emellett a tanfolyam, vagy akármelyik másik mellett döntenek. Hiszek a tranzakcióanalízis erejében, hogy mást is olyan belső útra indíthat, ahogyan azt velem is tette.

Ez a belső út egy nagyon hatékony önismereti utazás volt ennek a módszernek a segítségével.

Ők már ismerik Molnár Zsuzsa írásait:

Edina


Nagyszerű volt a kurzus, akár egy remek időutazás! Kiválóan lett összeállítva a téma, lényegre
törően fókuszálva a kérdésekre, magyarázatokkal illusztrálva, amik lépésről lépésre vezettek a
különféle negatív/pozitív érzéseken keresztül a felismerésekig, és amelyek segítettek kitisztulni, másképp látni a múltat, felülírni a hibás parancsokat, meglátni a jelenben az előnyöket és a lehetőségeket. 
Hálás köszönet Zsuzsának a türelmes, kedves és segítő hozzáállásáért, szakmai felkészültségéért.

Hegyesi Csilla


Nagyon hasznosnak bizonyult az első modul gyakorlati része számomra, mert rávilágított arra, hogy a megfelelő gondolkodás csak az alap a sikerhez vezető úton és azokat tettek is kell, hogy kövessék ahhoz, hogy valóban oké legyek és az életem is az legyen. Köszönöm a segítséget és izgatottan várom a további leveleket! 😊

Kommunikációs játszmáink

Online tanfolyam

az örökös hozzáférés díja:

35190 Ft

Ezt a tanfolyam csomagban is elérheted még kedvezőbb áron.
Tudj meg többet ezen az oldalon.

Gyakran ismételt kérdések

Sosem hallottam  a tranzakcióanalízisről, meg fogom érteni azanyagot?

Nem kell a tranzakcióanalízis gurumestere legyél, hogy megérthesd az anyagot.
Érthetően, tisztán megfogalmazva, magyarázattal és egy fiktív esettel alátámasztva, kérdésekkel, teli tananyagot kapsz a rendelkezésedre.

Ha elakadok valahol, kaphatok segítséget?

Ha elakadnál? Nem leszel egyedül, bármikor felteheted felmerülő kérdéseidet, amit nem hagyok megválaszolatlanul. Akár a lecke keretén belül felteheted azt, vagy írhatsz az email címemre, a válasz hamarosan megérkezik majd.

Meddig férek hozzá a tanfolyamhoz?

Nálunk nincsen időkorlát, minden anyagot, amelyet megvásároltál, örökös hozzáféréssel kapsz meg.

>