A kóros maximalizmus három fő problémája - Pszichológia és Coaching

 Ebben a cikkemben a maximalizmus kerül a fókuszba, ami  korunk nagy problémája lett, éspedig az a fajta maximalizmus, amely bizony káros, ezt a pszichológiában perfekcionizmusnak nevezik.

De mi a különbség a kettő között?

 Habár nehéz lehet ezt a két fogalmat szétbogozni, most én ezt megteszem az én nézőpontomból.

Az a fajta maximalizmus, amely egy egészséges önbizalommal, magabiztossággal párosul, amely az önbecsülésedet, az önértékelésedet nem károsítja, az előrevisz. Hatékonysággal, precizitással, pontossággal jár együtt. 

A másik fajtája, nevezzük ezt most a könnyebb érthetőség kedvéért perfekcionizmusnak, nagyon kritikus belső hanggal párosul, egy állandó tökéletességre való törekvéssel, mindemellett egy határozott érzéssel, hogy bizony mégsem vagy elég jó. Ez azt is jelenti, hogy a negatív belső párbeszéded miatt nem megfelelő az önértékelésed és az önbecsülésed sem.

 Ha ez a kettő sérült, akkor bizony önbizalomhiányos állapotok alakulnak ki nálad, ezáltal csökken a magabiztosságod is. Ez az a fajta maximalizmus, ami viszont már hátráltat, és talán a tangóhoz is hasonlítanám: egy lépést teszel előre, kettőt pedig hátra.

Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy ez a fajta visszalépegetés nem egy élvezetes és építő érzés, és még örömmel sem tölt el, mint egy varázslatos tánc a fenti képen.

Ha most ebben az utolsó leírásban magadra ismertél, akkor bizony komoly problémákkal kell szembesülnöd nap, mint nap.

Milyenek lehetnek ezek a problémák, amelyekkel együtt élsz, lélegzel, kelsz és fekszel?

Ami nem hagy nyugodni, ami miatt elégedetlen vagy, ami lépten-nyomon előbukkan a gondolataidban? Ami nem hagy aludni, felbukkan az álmaidban is?


Az első, és egyben legnagyobb gond az, hogy a tökéletességet hajszolod, s ezt el is várod magadtól és másoktól is. Mindennek makulátlannak kell lennie, mert másképpen nem nyugszol. Emiatt nagyon kritikus vagy magaddal is és a környezeteddel is, mindegy, hogy az munkahelyi vagy magánéleti. Ezek a dolgok viszont frusztrálnak, tudod, hogy nem jó így, és azt is érzed, hogy a kapcsolataidnak sem igazán tesz jót. Talán még azzal is meg kell küzdened, hogy emiatt még egyedül is maradsz, mert nem felelsz meg a párkapcsolatodban, a baráti társaságodban, a munkahelyi környezetedben, a kollégáid körében sem.

És egy idő után már oda fajulnak a dolgok, hogy sivárrá válnak a kapcsolataid.


Egy második probléma minden bizonnyal, ami éppen az önbizalmaddal, illetve az önértékelésed és önbecsülésed sérüléséből ered: nem tudod átadni, delegálni a feladataidat. És akár még a halogatással is jóban vagy, ami miatt kicsúszol a határidőkből, megkésel a feladataiddal. A magyar nyelv nagyon szép és sokat tud mondani, ha egy kicsit jobban belegondolsz: az önbizalom egy összetett szó, és benne van maga a bizalom.

Nem csak az önbizalmaddal vannak problémák, hanem a bizalommal is mások iránt.

Nem delegálsz, mert nem bízol meg mások munkájában, hogy ugyanazt a színvonalat tudnák hozni, mint amelyet te elvárnál.

De vajon kitől? A másiktól vagy saját magadtól? Nem, nem: mind a kettőtöktől.

Ezek az elvárások pedig- valljuk be- lehetséges, hogy teljesen irreálisak, mert az a léc, amit felállítottál, olyan magas, hogy megugrani lehetetlen: nem csak annak, akinek egy feladatot átadnál, hanem számodra is talán. Ha ezt a képzeletbeli lécet el is éred, az öröm elmarad, mert egyből a hibát keresed: Hol is van??? És aki keres? Hát az talál.


Egy harmadik nagy probléma a túlhajszoltságod, ami abból adódik, hogy minden életterületeden maximálisan szeretnél teljesíteni, ebből adódóan szembe is jönnek veled a kudarcok, amelyekkel nem tudsz mit kezdeni, ettől még jobban frusztrált leszel, és még ki is merülsz rendesen. Az éjszakáidat is ebben éled meg, mert a gondolataid aludni nem engednek, pörög az agyad, forgolódsz, reggel pedig kialvatlan, fáradt és energiátlan leszel.

 Talán már a kiégés is fenyeget.

Egy állandó megfelelésben élsz, és ez mindenre és mindenkire kihat.

-Rád.

-A környezetedre.

-A családi életedre.

-A munkahelyi légkörre.

-A kapcsolati rendszeredre.

Az életed minden egyes területére.

Talán kellene ezzel kezdened végre már valamit??


{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>