Életterületek - Pszichológia és Coaching

 Életterületek, melyeket érdemes figyelembe venned

12+1 tipp a saját magaddal folytatott beszélgetéshez 🙂

Gondolkodtál-e már, hogy életednek számos területe van, amivel érdemes lenne foglalkozni?

És ha feltenném a kérdést, mit mondanál, mit értesz alatta?

Jelen írásommal egy kis gondolkodásra bíztatlak, megosztva veled, hogy nagyon sok fontos vagy fontosnak vélt életterületünk van.

Mindannyian különbözőek vagyunk, máshogy tekintünk a világra, ezáltal a világról kialakult képünk teljesen különböző, más dolgokat látunk, más területek tartunk lényegesnek.

Mégis akadnak olyan részek, ahol kicsit hasonlíthatunk, máshol pedig nagyon is különbözőek vagyunk. Mielőtt egy példán keresztül felsorolásomba kezdenék, egy kis magyarázatot adok.

Vagy inkább magyarázkodok. Játékosan, oké?

Miért pont 12 ???  Mondjuk, mert egy év 12 hónapból áll. 

És miért pont +1 ???  Hát azért, mert akadnak négy évente szökőnapok.

Nos, nem egy egzakt válasz, legyen most mégis elég. Ha te többet, vagy kevesebb szeretettel, nyugodtan változtass rajta.

Jó. Én akkor most kezdem. A 12+1 - gyel.

Január:  az egészség jegyében , ilyenkor tesszük a nagy fogadalmakat, elsején, amiket rendszerint nem tartunk be. Tisztelet a kivételeknek, tőlük most bocsánatot kérek. Tényleg.

Február: Hol a nyár? Most előrelátóan odagondolok: legyen Kikapcsolódás , pihenés.

Március: Tavasz, ravasz! Legyen a környezeted .

Április: Vagy április bolondja? Nem, viszont legyen, akikkel bolondozni tudsz: A baráti kapcsolataid.

Május: Mindenki szerelmes? Legyen hát a párkapcsolatod .

Június: Lassan szabadságra mész? De fontos, mi?  A karriered, a hivatásod .

Július: Fele van az évnek vége .. Ideje lenne új lehetőségben gondolkozni? Legyenek a képességeid .

Augusztus: Vége lesz a nyárnak? Talán túl vagy a pihenésen, ideje gondolkoznod a megtakarításon, a pénzügyekre fókuszálnod.

Szeptember: Vénasszonyok nyara .. Gondolj hát a szűkebb, tágabb családodra .

Október: Színes, barna, óarany pompában az őszi napok? Legyen ez a kreativitásod .

November: Halloween… Legyen hát a spiritualitás, transzcendencia .

December: Évvége, Karácsony? Akkor ez szóljon a közösségi hovatartozásról .

És a +1

Mert szökőben az év, melyik? Hát a negyedik. A negyedik volt a  baráti kapcsolataid, legyen ez, kiterjesztetve a szociális hálódra.

Nekem most ezek jutottak az eszembe. Lehet neked teljesen mások, vagy ezeket tudnád még bőven szaporítani, kihagyni, megtoldani.

Tedd meg nyugodtan, engedd szabadjára a képzeleted. Felállíthatod saját magadnak a „külön bejáratú” területeidet. Egy  "tiedeket". Pontozhatod is őket, értékelheted. Hogyan? Hogy mennyire van meg az neked és milyen szinten vagy elégedett.

Például:

Egészség: 3

Kikapcsolódás: 4

Folytathatod, ha akarod.

Kereshetsz logikát is benne, van, mert lehet, hogy meg is leled. Lehet majd rangsorolni, fontossági sorrendbe tenni, felcserélni, átnevezni. Csinálhatsz belőlük színes kártyákat, kirakhatod, kivetheted, össze-vissza kevergetheted, színezheted. 

Szép feladat, hidd el, főleg, ha meg is teszed. Hogy csakis magadnak listát írsz róluk, priorizálod őket, milyen sorrendben fontosak ezek a területek neked, csakis neked.

Ez egy szép kis önismereti játék lesz, ha idő szánsz rá, garantáltan élvezed.

Segíteni fog abban, hogy felismerd, hogy észrevedd, hogy megnevezd őket. Hogy gondolkozz, mi neked a fontos, a fontosabb, a legfontosabb. Felismerésekhez vezethet. Talán olyanokhoz is, amelyek nem feltétlenül éritenek majd pozitívan. Mert lehet, hogy neked nincs, vagy csak sekélyesen:

  • baráti köröd

  • párkapcsolatod

  • egészséged

  • normális környezeted

  • pihenés az életedben

... akármid

Ezek a felismerések újra elindulhatnak egy úton, hogy kilépj a komfortzónádból és nyitott szemmel, nyitott légy a világra. Hogy a hiánycikkeket az életedben pótolni tudd.

Ne kudarcként éld meg ezeket az érzéseket . Tanuld meg kezelni ezeket. Minden kudarc legyen egy visszajelzés, egy tanulság, amit érdemes és kell is megélni, fejlődésre sarkalljon, mert tanulhatsz belőlük. Ha soha nem éled meg a kudarcot, akkor nem tanulsz, nem haladsz, igazán örülni sem fogsz tudni annak, amid van.

Ha nem botlasz meg, nem tanulsz meg felállni sem. Ne egy önsajnálatot indítson el benned, és mással se sajnáltasd majd magad. Egyszer meghallgatják, másodszor már unni fogják, harmadszor már meg sem hallják.

Ha fejlődni akarsz, az elbukásból is kovácsolj előnyt. Mit tanultáll meg általa? Ez a kérdés foglakoztasson. Ösztönözzön az utadon.

És mi az, mit tudsz másképpen csinálni? Ismerd fel, hogy életterületeiden mi a tennivaló, hol van teendő. Itt több, ott kevesebb. Tökéletes nincs. Nincsen hibátlan, sem örök.

Mert sem TE, sem ÉN nem vagyunk csillagos ötösök.


{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>