Amikor az akaraterőm cserbenhagyott… 5. rész - Pszichológia és Coaching
Avagy hogyan edzhető az akaraterőd további három lépésben?

Már jó pár ötletet, tippet adtam neked, hogy hogyan is edzheted az akaratodat, mint erőforrásodat. Most is érkeztem további három tippel, talán a legnehezebbekkel, úgyhogy légy szíves, kössed meg azt a bizonyos gatyamadzagot, vele pedig a hozzá tartozó gatyát, mivel nehéznek ígérkező lépésekkel, tippekkel rukkoltam most elő.

1. tipp: Késleltesd a jutalmadat!
Amikor az akaraterőm cserbenhagyott, jutalom, késleltetés

Vajon mit is érthetek alatta?

Mindannyian vagyunk bizonyos nyalánkságokkal, finomságokkal úgy, hogy azoknak nem igazán tudunk ellenállni. Sütik, nasik, cukrászok habos költeményei, csokihegyek, bonbonok, és még sorolhatnám ezeket. Igazából ebben az esetben az lenne a legjobb, ha meg sem sütöd, főzöd ezeket, esetleg a boltok polcain hagyod, egyszerűen ottfelejted őket.

Ha már ezt nem tudtad elkerülni, és valahogyan mégiscsak otthon van az a bizonyos DOLOG, arra kérlek, hogy csillapítsd le mohóságod, tedd el későbbre, késleltetve annak az elfogyasztását. Mondhatod például, hogy csak egy óra múlva fogyasztod azt el, és elteszed, hogy ne kísértsen annak a látványa sem. Ha nem látod, talán egy óra múlva sem fogod kívánni. Ebben az esetben talán még egy órával is megtoldhatod, míg elérkezik számodra a várva várt pillanat.

„Edzettebbek” számára pedig azt ajánlom, hogy addig tologassák a határidőt, amíg aztán egészen le is mondanak róla.
Lehetséges, hogy teljesen felesleges is lenne a testednek ez a hatalmas kalóriabomba.
Azon is elgondolkodhatsz, hogy hány ezer lépéssel, hány fekvőtámasszal, hányszor 100 méter futással, vagy egyéb mozgásformával tudnád ledolgozni azt, amire talán nem is lenne szükséged. Tudj lemondani is a saját egészséged érdekében.

2. tipp: Figyelj oda a testtartásodra!
Amikor az akaraterőm cserbenhagyott, akaraterő fejlesztés, testtartás

Talán mondanom sem kell, hogy a beszédünk mellett a testtartásunk is egy kommunikációs csatorna – sok más egyébbel együtt, amire most nem szeretnék kitérni, hiszen a nonverbális forma nem ennek a blogsorozatnak a témája.

Egyezzünk meg abban, hogy kommunikálni nem csak szavakkal lehet.

A testtartásunk nagyon sok mindent el tud árulni rólunk. Sőt, már-már árulkodó is lehet. Ha össze- vagy meggörnyedünk, magunkba roskadva ülünk, vagy hajlott háttal állunk, nos, ezek nem éppen olyan tartások, amelyek az önbizalmunkról árulkodnak.

Ezért most arra kérnélek, hogy figyelj oda tudatosan a testtartásodra. Ha azt veszed észre magadon, hogy nem egyenes a hátad, hogy előregörnyedtek a vállaid, azonnal húzd ki magad! Emeld meg a fejed, legyél a tested láthatatlan tengelye mentén egyenes. Ez a tartás stabilitásra utal.

Hiszem, hogy rengeteg olyan alkalom lehet, amikor ezeket észre fogod venni magadon.

Egyszerűnek hangzik ugyan, mégsem az: hiszen akaraterőre van szükséged ahhoz, hogy a tartásodon javítani tudj.

Ha erre tudatosan odafigyelsz, nem csupán az akaraterődet edzheted, hanem a kitartásodnak is jót tehetsz.

Nos, akkor munkára fel! Hát, gerinc egyenes, fejeket fel!
Na jó, azért ne annyira, hogy esetleg beképzeltnek tűnhess, nem kell mindjárt karót is nyelned!

Tartsd a vállaidat egy vonalban, és ha „visszaesnél”? Kezdheted nyugodtan elölről, míg ez már egyáltalán nem lesz nehézkes.

3. tipp: Használd a nem szokványos kezed!
Amikor az akaraterőm cserbenhagyott, akaraterő fejlesztés, használd a másik kezed

Jobbkezes vagy? Én is. Mégsem? Inkább balkezes? Én is.

Mondhatnám, hogy kétbalkezes vagyok, mégsem igazán ez a jellemző rám. Viszont tudom használni mindkét kezemet, majdnem mindenre egyformán.

Ugyan ezt nálam egy válltörés okozta, vagy indokolta, mégsem estem magam alá, sőt sajnálni sem sajnáltattam magamat, és még kiszolgáltatott sem lettem miatta. Bal kézzel ezalatt a majdnem három hónap alatt megtanultam mindent ellátni, megcsinálni.

Neked is, remélem, hogy két használható kezed van.

Naponta igyekezz azt a kezedet használni csak, legalább kezdésként fél órán keresztül, amivel ügyetlenebb vagy. Felejtsd el a másikat.

Kezdetben válassz ki egy feladatot, amelyet ezzel a kezeddel fogsz majd elvégezni. Légy következetes, minél többet gyakorlod, annál hamarabb lesz sikeres a mozdulatsor ezzel a kezeddel is. Később aztán növelheted az időkeretet, mást is kipróbálhatsz, csupán ne próba szinten maradjon.

Igyekezz megint egy új dolgot megtanulni vele, rendesen elsajátítani.

Hidd el, ha ezt választod, meglehetősen nagy akaraterőről teszel majd tanúbizonyságot, mivel csupán az ügyetlenebb kezed használhatod.

És a későbbiek során? Elfáradt a jobbik kezed? Használod majd akaratlanul is, könnyedén a másikat.

Hát, ennyi mára, és ennyit az akaraterő témából. A következő sorozat már másról szól majd.

Én most mégis kíváncsi vagyok: neked melyik tippem nyerte el a tetszésedet? Melyik lesz az, amivel akár már MA kísérletezni fogsz?

Ha megosztod velem, kíváncsian olvasom.

{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>