Egészséges életmód vagy fogyókúra? 6.rész - Pszichológia és Coaching

Avagy: Egyél lassan, rágj meg mindent alaposan!

3+1 tippet hoztam neked megint az „Egészséges életmód vagy fogyókúra” sorozathoz.

1. tipp: Lassan egyél az ízek kedvéért!

Ha lassan eszel akkor az azt is jelenti, hogy nem csak nyeled az ételt, hanem élvezed is az ízeket. Minél tovább van a szádban egy falat, annál tovább fogod érezni az ízek harmóniáját. És miért ne lehetne az étkezésed élvezetes? Ha odafigyelsz arra, hogy éppen mit eszel, akkor tényleg az is lesz.
Hát akkor ne csak nyeld az ételt, mint kacsa a nokedlit!
Add meg a módját az étkezéseidnek és ne csak kapkodva vedd azt magadhoz. Szakíts időt az étkezésre!

Ne csak edd, hanem lásd is, mit eszel, és élvezd ki minden pillanatát. Ha kapkodva eszel, az is megtörténhet, hogy nem élvezed, miközben még meg is fájdul a gyomrod, rosszabb esetben pedig dupla annyit eszel, mint amennyire a szervezetednek szüksége lenne.

2. tipp: Szakíts legalább húsz percet a főétkezésekre!

A lassú evés és az idő egymással összefüggésben vannak. Legalább húsz perc evés után érkezik el a telítettség érzete. Használd ki ezt az időt csak az evésre. Legyen az tényleg egy gasztronómiai élvezet és nem csupán a létfenntartásod ösztönös viselkedése.
Legalább a főétkezéseknél tartsd be ezt az időkorlátot. Ha otthon eszel, akkor főleg. Egy családi ebéd vagy vacsora legyen együtt eltöltött, kellemes és sietség nélküli idő.
Amikor együtt eszel valakivel, még az is jobban ízlik, amit nem is olyan szívesen eszel. Nem kell tehát csak úgy belapátolni az ennivalót.

3. tipp: A rágás legyen öröm az étkezésedben!

Ha lassan eszel, akkor arra is több időd lesz, hogy amit éppen eszel, alaposan meg is rágd. A fogaidat éppen erre találták ki. Tartsd hát azokat edzésben!
A rágás nem csupán a fogainknak tesz jót, hanem abban is segíteni fog, hogy az étel ízei jobban előtérbe kerüljenek, előjöjjenek.
Miközben rágsz, juttasd el a falatot a szád minden kicsi szegletébe. Ha hiszed, ha nem, minden íz másutt kerül felismerésre. A nyelvedet se hagyd ki belőle, hiszen az ízlelőbimbók azok, amin keresztül az ételek ízeit megérzed. És ha már érzed? Akkor élvezd!

+1 tipp: Segíts a rágással a vitaminok felszívódásában!

A rágás azért is nagyon fontos, mert minél jobban pépesíted az ételt, mielőtt lenyelnéd annál jobban tudnak majd a bennük lévő vitaminok felszívódni a szervezetedben. A vitaminokat az ételekből vedd magadhoz, ne a patikában keresd őket.
Főleg ilyenkor télen különösen fontos ez, hiszen hajlamosabbak vagyunk kevesebb nyers zöldséget és gyümölcsöt enni. Ha már eszel, ne hagyd a vitaminokat elveszni. Igyekezz egy falatot legalább harmincszor megrágni és azután lenyelni. Ezzel nemcsak a vitaminok szívódnak fel könnyebben, hanem az emésztésed is könnyebb lesz tőle.

Nos, melyik tippet vezeted be még ma az étkezésedbe?

Megosztanád velem? Ne hagyd, hogy megöljön a kíváncsiság, mert az vagyok, de tényleg!

{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>