Egészséges életmód vagy fogyókúra? 7. rész - Pszichológia és Coaching

Avagy figyelj oda az étkezésedre!

Az étkezést már jó sok oldalról körbejártam, ahogyan az egészséges életmódot és a fogyókúrát is.

A fogyókúra – ha azt akarod, hogy fogyásod tartós maradjon –, akkor az egy életmódváltás kell, hogy legyen. Nem hiszek a fogyókúrás tapaszokban, bogyókban, kapszulákban és oldódó italporokban, pezsgőtablettákban, csodaszerekben és a shakekben sem, csak és kizárólag az akaratban és a kitartásban. Ezekben viszont nagyon.

A blogsorozat során volt már szó az alvás jelentőségéről (ezen belül is sok mindenről), a mozgásról, arról is, hogy mennyire kerüljük el a cukrot, mint fehér „mérget”, hogyan iktassuk azt ki az életünkből. Írtam az időablakos étkezésről, ahol lehetőleg a szabály a 12/12, ami azt jelenti, hogy 12 órába férjenek bele az étkezéseink.

Arról is olvashattál, hogy egyél egy nap folyamán többször, viszont keveset, a mértékletességet betartva, mint általában mindenben az életedben.

Írtam arról is, hogy mennyire fontos a rágás és a lassú evés, akár az egészséges fogakért, és úgy általában az egészségünkért. Azonban nem csupán ezért fontos, hanem azért is, mert az evés lehet élvezetesebb vele, jobban, intenzívebben megélhetjük, élvezhetjük az ízeket, azok harmóniáját.

Ennek a blogsorozatnak az utolsó részét olvasod éppen.

Ha számodra fontos életterület az egészséged, ami jelentheti az étkezésedet is egyben, akkor még jobban igaz lehet rád az is, hogy jó, ha odafigyelve étkezel.

Most nem hoztam tippeket, csak megszívlelendő mondatokat.

Nagyon sok esetben, amikor éppen eszünk, még sok egyéb, más dologgal is foglalkozunk. Esetleg éppen két cselekvés közben kapunk be valamit, sokszor azt sem tudva, hogy mit is, mert éppen mást csinálunk, gondolatban teljesen máshol járunk.

Nem vagyunk benne az adott pillanatban. Már megint nem.

Jár, kattog az agyunk, tervezzük éppen a napunk, vagy a gyerekünk legújabb csintalanságával foglalkozunk.

Evés közben sok minden egyebet csinálhatunk. Ezzel pedig nő annak az esélye, hogy nem is annyit fogyasztunk, amennyire igazán szüksége van szervezetünknek, vagy amit éppen akarunk. Ha gondolatban nem vagyunk jelen, hamarabb végzünk, miközben alig ettünk valamit.
Az is megtörténhet, hogy a nagy kapkodás eredménye ennek éppen az ellenkezője: túl sokat habzsolunk, akár kétszer annyit eszünk, mint amire szervezetünknek igénye volna.

Ha túl gyorsan és túl sokat eszünk, akkor oda a mértékletességnek, az étel megfelelő megrágásának, sőt, még lehet, hogy az időablaknak is. Hogyha nem húsz percig eszünk, élvezve az ízeket, csupán belapátoljuk azt, amit magunk elé kiteszünk, igazából csupán a fiziológiai szükségletünk egyikének teszünk eleget, „a lét a tét” jeligére. Viszont ne feledd, már nem ősemberek vagyunk.

Ezért most arra kérlek, adj időt és figyelmet magadnak az étkezéseidre.

Kerüld el a pótcselekvéseket evés közben, és az evés se legyen számodra egy pótcselekedet.

Étkezésed az legyen, amit az valóban jelent. Ne a Facebook-on lógj közben, éppen az üzeneteidet olvasgatva, vagy azokra reagálva. Ha teheted, a tévét se lesd ekkor a legújabb "szappanos" operát nézve. Ha rám hallgatsz, a híradót is hanyagold, mert garantáltan elmegy az étvágyad is tőle, vagy ellenkező esetben dühödben jó sokat eszel mérgesen, és már az alvásodnak is lőttek.

Egy szeretteid körében elköltött ebéd vagy vacsora, legyen az bármilyen egyszerű, szerény, lehet fenséges is a maga nemében.

Hiszen tudod: „Sokkal jobb otthon a fekete, mint máshol a fehér”.

Miért is? Mert az étkezés a család körében lehet egy nagyszerű, együtt töltött minőségi idő is egyben, amikor éppen az ételekről, az ízekről beszélgetünk, talán megdicsérve azt a személyt is, aki mindezt elénk varázsolta, értünk megfőzte, hogy együtt egy körben ezt elkölthessük. Vagy csak egyszerűen azért, mert együtt ehetünk, együtt lehetünk.

Remélem, hogy az „Egészséges életmód vagy fogyókúra?” sorozat hasznos volt számodra, és találtál olyan tippeket, amiket bevezethetsz az életedbe.

Talán értékes gondolataid születtek akár az életmódod megváltoztatásához, akár az eredményes, jojó effektus nélküli fogyókúrádhoz.

Ha pedig tetszett ez a sorozat, ne sajnálj tőlem egy hozzászólást.

Hidd el, szívesen és hálásan olvasnám.

{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>