Egészséges életmód vagy fogyókúra? - Pszichológia és Coaching

Avagy 5+1 tipp az egészséges fogyásodért.

Ki ne szeretne „álomalakot”, „pozitív énképet” a tükörbe nézve? Alighanem kevés olyan ember lehet, akinek ez ne fordulna meg a fejében.

Nos, ha már álomalak, akkor az tényleg csupán egy álom marad.

Miért vajon? Mert elvész a bárcsak gondolatában, esetleg a holnapban.

HOGYAN? Mert a Gondolat így szól hozzám a fejemben:
Bárcsak leadnék tíz kilót, micsoda jó lenne, majd talán holnap teszek érte.”

Mennyire ismersz magadra ebben a gyönyörűséges, halogatásról szóló, szép és kerek mondatban?

És mi is a halogatás tulajdonképpen? A LEHETŐSÉGEINK ólomnehéz koporsója.

Nem szeretnék viszont egy negatív hangvételű blogbejegyzést írni neked, mégis arra kérlek, hogy gondolkozz el az előző mondaton.

És most pedig arra szeretnélek ösztönözni, hogy ne feszülj rá erre a fogyókúrás dologra. Ne legyen ez egy mumus az életedben, gondolj rá egy kicsit másképpen.

Egészségesen akarok élni. Ez már sokkal jobban hangzik.

És vajon mi más lehetne fontosabb az életünkben, mint az egészségünk?

A testi, lelki és szellemi egészségünk, így egy csomagban.

Személy szerint nekem ez a legfontosabb: ha ezek mind rendben vannak, azt jelenti, hogy MINDENRE KÉPES VAGYOK, AMIT AKAROK.

Az egészségünkért sokféleképpen tehetünk. Most hoztam neked 5+1 tippet, melyeket ha szokásokká alakítasz az életedben, nemcsak egészségesebb, hanem sokkal karcsúbb is lehetsz.

1. tipp: Aludj 7-8 órát minden éjjel!

Igyekezz kialakítani egy egészséges alvási rutint. Az év minden napján feküdj le ugyanabban az időben, és kelj fel másnap reggel ugyanúgy, egységesen. Néha persze tennünk kell kivételt – ez is belefér –, DE ne ez legyen a meghatározó. A szervezeted meg fogja hálálni, ahogyan te is saját magadnak. Csupán ezzel az egyetlen szokásoddal sokkal pihentebben ébredsz majd, és nappal nem leszel álmos és fáradt.

2. tipp: Felejtsd el a cukrot!

Hány kanál cukorral iszod a kávét, vagy a teát? Mennyi cukros üdítőitalt fogyasztasz? Mennyi sütit, csokit, édességet tömsz magadba egyetlen nap alatt? És ez mind felesleges, haszontalan kalória, és még egészségtelen is. A szervezetednek nincs szüksége rájuk, hagyd hát abba.

3. tipp: Étkezz időablakban!

Ha hiszed, ha nem az időnek is van ablaka. Rajtad múlik, hogy azt az étkezésedben mikor nyitod ki, és mikor zárod be. Nem mondok vele nagy újdonságot, hogy a napnak 24 órája van. Az étkezésednek legyen viszont csak 12 órája. A nap fennmaradó 12 órájában pedig ne vegyél kalóriát magadhoz. Inni lehet, sőt, kell is, viszont csak tiszta vizet. Ne feledd, egy kis üdítő, gyümölcslé, egy pohár bor – bármi, ami nem víz –, az is „étkezés” valamiképpen. Lefekvés előtt két órával már ne egyél.

4. tipp: Egyél többször, keveset!

Napi ötszöri étkezés – ha az mértékletes – az jó és teljesen természetes. Egészséges, mert a cukorszinted is rendben lesz.

Figyelj oda hát, hogy mit eszel. A zsírban szegényebb ételek, a gyümölcs- és zöldségturmixok – főleg, ha azok még nyers alapanyagokból készülnek –, tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Laktatóak is lehetnek, és még csak nem is hizlalnak. Lehetőleg saját magad készítsd el őket, arról tudni fogod, hogy mit is tartalmaz.

5. tipp: Egyél lassan, rágj meg mindent alaposan!

Mire is jó ez? A telítettség érzete 20 perc elteltével „érkezik” meg. Nem mindegy, hogy ennyi idő alatt mi mindent tömsz a gyomrodba. A másik dolog, hogy a rágással nemcsak a fogaidat tartod karban, hanem segítesz a vitaminok opcionális felszívódásában és a megfelelő emésztéshez is hozzájárulhatsz.

5+1 tipp: Figyelj oda az étkezésedre!

Amikor eszel, ne mással foglalkozz! Ne csinálj egyebet. Az idődet az evésre koncentrálással töltsd. Ne nyomkodd közben a telefonod, ne bámuld a tévét, kerülj el mindenféle pótcselekvést közben. Hidd el, az étel felét sem biztos, hogy elfogyasztod nélkülük. Ha az étkezés nincsen egyéb cselekvéssel összekötve, akkor az nem lesz majd egy másik esetben pótcselekvés, amikor épp mást csinálsz és nassolsz közben.

Nos, te melyik tippet vezeted be először szokásként az életedbe?

{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>