A halogatás és annak miértje 3. rész - Pszichológia és Coaching
Avagy hogyan hathat a halogatásod a pénzügyeidre?

Az anyagi dolgaink is gyakran válhatnak a halogatásunk tárgyává, hiszen a pénzbefizetés nem egy kellemes érzés egyikünk számára sem. Pláne akkor, ha sok papírmunkával és esetleg sorban állással is jár. Főleg a mostani, nehezebb időszakban, amikor esetleg a posta is csak annyi embert fogad, ahány ablak nyitva van, ahol éppen dolgoznak. Arról nem is beszélve, hogy gyakran gondolhatjuk azt is, hogy mennyi hasznosabb vagy annak vélt dologra is költhetnénk el azt a pénzt.

Az anyagi dolgaink halogatása azonban lehet egy nagyon drága hobbink is. Ha pedig szeretsz vásárolgatni, netán megfontolatlanul költöd a pénzt, talán majd arra nem fogja futni, amire bizony elsősorban kellene gondolni.

Nézzünk egy pár példát, talán a leggyakoribb helyzeteket, amelyek a pénzügyeink rovására mehetnek és a halogatásunkból fakadnak.

Pszichológia, coaching, önismeret, halogatás, befizetések
  • Késve befizetett számlák, amelyekre büntetéseket, vagy pótdíjat kell majd kifizetnünk.
  • Megszűnő szerződések a le nem adott papírhalmazok, a be nem fizetett csekkek miatt.
  • Megszűnő biztosítások, előfizetések a be nem fizetett havi díjak miatt.
  • Büntető díj fizetése a be sem fizetett havi vagy éves részletek miatt.
  • Reménytelenség érzése a megtakarítás hiánya miatt, amelyet mindig halogattunk bevezetni az életünkbe, mivel úgy viselkedtünk konkrétan, mint a tücsök, aki csak nézte a szorgos hangyát, és elfelejtette télire feltölteni az éléskamrát. Észbe pedig későn kapunk, ha valamilyen problémánk adódik, és nincsen semmilyen pénzmag, amihez ilyen esetben nyúlhatnánk.

Ezektől sokkal több esetet le lehetne írni, most azonban nem megyek bele olyan részletekbe, hogy mi minden más is történhet, ha nem fizeted például a lakástörlesztésedet, nem fizeted be a villanyszámládat, a telefonköltségeidet. Vagy ha nincsen semmilyen megtakarításod és elveszíted az állásodat, esetleg baleset ér, és kiesel a munkából.

Ezeken gondolkozz el magaddal kapcsolatban, te hogyan állsz ezekkel a bizonyos dolgokkal?

Mennyire kezeled félvállról, halogatva a pénzügyi dolgaidat, azokat az esetlegesen nehezen megszerzett forintokat? Mennyire élsz a mának anyagilag?

Na jó, de akkor mit tegyél ellene?

Hoztam most három tippet neked.

1. tipp: Állíts össze egy pénzügyi tervet!

Pszichológia, coaching, önismeret, halogatás, pénzügyi terv

A halogatás egyik legjobb ellenszere a tervezés. Egy alaposan átgondolt pénzügyi terv bármilyen élethelyzetben segít helyes mederbe terelni és ott is tartani a pénzügyeidet. Ezen felül tartalmazhat például minden fontos határidőt és életeseményt, amelyekkel tervezni lehet akár több hónappal vagy akár egy vagy több évre előre is.

Gondolkozz el és írd is össze, kinek mikor van születésnapja, névnapja, mennyit szánsz a karácsonyi ajándékokra. Ezeket előre megtervezve tudni fogod, mennyit is kell minden hónapban, tehát folyamatosan megtakarítanod. Anyagi céljaidat ezáltal mindig szem előtt tarthatod, amely kellő motivációt adhat a halogatás leküzdéséhez. Emellett is legyen még egyéb megtakarításod, minden eshetőségre gondolva.

2. tipp: Írj emlékeztetőket magadnak!

Pszichológia, coaching, önismeret, halogatás, írj emlékeztetőt

Ha halogatsz valamit, könnyen meg is feledkezhetsz róla. Ez nem egy nagy csoda, hiszen, ha valaminek már csak a gondolata is nyomaszt, elkeserít, esetleg lehúz és motiválatlan vagy, akkor azt igyekszel mindenáron kitörölni a fejedből. Ha pedig ezzel a rossz taktikával kezeled a dolgokat, előbb-utóbb tényleg ki is esik a fejedből.

A szelektív memóriádnak könnyen gátat szabhatsz néhány emlékeztetővel, naptárba ragasztott színes cetlivel vagy telefonod emlékeztetőjének a segítségével. Ilyen vagy hasonló segítségekkel bármennyire is szeretnéd, szinte biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz megfeledkezni arról a bizonyos határidőről.

Ne hagyd a fontos dolgokat kiesni a fejedből.

3. tipp: Oszd be a feladataidat és a pénzedet!

Pszichológia, coaching, önismeret, halogatás, feladatok, pénzügyek

Ne egyszerre akarj megszabadulni az összes feladatodtól, mert ha egy napodra rengeteg minden van aminek a végére kell járnod, és mindenbe csak belekapsz, egyikkel sem fogsz végezni igazából rendesen. Ráadásul, ha minden, amit meg akarsz csinálni, az előtted tornyosul egy hatalmas kupacban, még feszültebb és idegesebb is leszel. Mindig csak egy feladathoz szükséges dolgokat készíts elő, amíg azzal nem végeztél, mással ne foglalkozz.

Ha pedig a pénzügyeidre gondolsz, az első mindig az legyen, amikor pénzhez jutsz, hogy a számláidat a leghamarabb befizesd, aztán a többivel már szabadabban rendelkezhetsz.

Hidd el, hogy sok kellemetlenségtől, felesleges fejfájástól mentesíted magadat, ha a halogatásoddal felhagysz.

Nos, hogy döntesz? Cselekszel? Vagy halogatsz?

Ha megosztod a gondolataidat, szívesen olvasom, viszont, ha írni szeretnél nekem, hát ne sokáig tologasd!

{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>