A halogatás és annak miértje 5. rész - Pszichológia és Coaching
Avagy hogyan tehetsz a halogatás ellen további 3+1 tipp segítségével.

Egy pár szemszögből már körbejártam a halogatást, mégis akadnak még teljesen másféle dolgok is, ami miatt a halogatásba menekülünk. Igen, ez a legjellemzőbb szó talán arra a fajta halogatásra, amelyet most igyekszem körbejárni.

Van amikor a halogatásunk oka egészen másból adódik, mint amikre a korábbi írásokban már rávilágítottam.

Talán épp a kudarctól félsz, mert már sok ilyen negatív élmény, csalódás ért az életed során.

Amikor ettől félünk, nem csoda, ha elmenekülnénk a teendőink elől. És sajnos ezt gyakran meg is tesszük.

Mégis hogyan tehetünk azért, hogy ebbe a csapdába bele ne essünk, vagy elkerüljük?

Ehhez hoztam neked most egy kis magyarázatot és tippeket, ha rád éppen ez a megközelítés az igaz.

Amikor úgy érezzük, kevesek vagyunk az adott feladathoz, vagy esetleg azt gondoljuk, túl is nő az rajtunk, hajlamosak vagyunk a könnyebbik utat választani – azaz olyan feladatokba kezdeni, amelyek feltehetően nem fognak ki rajtunk. Ezeknek a döntéseknek a hátterében általában a maximalizmusunk áll.

Ahelyett, hogy nekiesnél a „nagy projektnek”, tegyük fel, éppen a munkahelyeden vagy és inkább az emailjeidet kezded el szelektálni, elodázva azt a feladatot, amelytől talán annyira félsz, hogy inkább kitörölnéd még a gondolatot is a fejedből, hogy azt meg kellene már csinálni, de legalábbis már hozzá kéne kezdeni.

Pszichológia, Coaching, halogatás, halogatás félelemből

Vagy éppen otthon vagy és várna a nagytakarítás. Gondolataid e körül forognak: meg kellene mosni az ablakokat is…, jó, de akkor már a függönyöket is le kellene venni…, húú, azokat ki is kellene mosni…, aztán ki kéne vasalni is őket, hát azért csak nem tehetem vissza anélkül…, na, de akkor már az ajtókat is le kellene mosni és a kapcsolókat is…, jaj, meg a konnektorok is ott vannak, meg a tükrök…, jújj, a pókhálókat is le kéne már szedni, de a szekrények is csupa porosak…, na meg porszívózni is kellene, meg felmosni…, jaaajj, de a szekrények polcait is rendbe kéne rakni… és már a gondolatától is frusztrálttá válsz, mert úgy érzed, neked ezt úgysem sikerül rendesen elvégezni. Ehelyett inkább a telefonodat kezded el nyomogatni és a közösségi médiát böngészed, hogy az ismerőseid éppen hol vannak, mit posztoltak. Ha pedig találsz valami olyasmit, amitől még az irigység is elfog, mert a másik éppen kirándul, vagy vásárolgat, hát bepipulsz, és neki sem fogsz a dolgodnak. Inkább maradsz a negatív gondolataid örvényében a telefonod társaságában.

Pszichológia, Coaching, halogatás, maga alá gyűrő gondolatok

Ilyenkor talán az a legjobb, amit tehetsz, ha elfogadod: valószínűleg nem lesz tökéletes az eredmény aznap. Vagy nem is kell ezeket mind egy nap alatt megtenni.  
Az eredmény legyen elég jó, elfogadható, a legtöbb esetben ez is bőven elegendő! Nem kell azt tökéletesre megcsinálni, az is elég, ha arra törekszel, hogy minél jobb legyen.

Ez persze nem azt jelenti, hogy össze kell a dolgokat csapni, csak hogy túless rajtuk, mert ez megint garantáltan egy újabb kudarccal gazdagít. Legjobb, ha szépen sorjában nekifogsz a feladataidnak.

1. tipp: Találd meg a lehető legegyszerűbb megoldást!

Pszichológia, Coaching, halogatás, találd meg a legegyszerűbb megoldást

Szintén a tökéletességre való törekvésed okozhat olyan helyzetet, hogy túlbonyolítod a dolgot és emiatt kerülsz később a halogatás csapdájába. Használd a józan paraszti eszed, vagy vedd elő a kreatív oldalad és keress egyszerű, de mégis megfelelő megoldást az adott feladatra. Az sem rossz dolog – ha egy feladat túl nagy falat –, ha felosztod azt részekre magadnak.

2. tipp: Ha kell, merj segítséget kérni!

Pszichológia, Coaching, halogatás, merj segítséget kérni, segítségért nyúló kéz

Természetesen előfordulhat, hogy a feladat tényleg meghaladja a képességeidet – legyen az egy munkahelyi projekt vagy egy otthoni feladat. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, ha mielőbb beismered, hogy neked ez nem megy egyedül, és segítséget kérsz valakitől, aki az adott dologhoz jobban ért, vagy be tud segíteni neked. Munkahelyi környezetben is sokkal eredményesebb lehet, ha őszintén jelzed, hogy nem megy valami, esetleg rákérdezel vagy utánanézel annak. Ez megkímélhet attól, hogy a határidős feladatot úgy adod le, hogy az nem felel meg semmilyen módon az elvárt követelményeknek. Esetleg attól is, hogy talán hozzá sem fogsz annak, mivel fogalmad sincs, hogyan is kellene megcsinálni, és elkönyvelnek halogatónak, esetleg teljesen megbízhatatlannak. Légy egy kicsivel szemfülesebb, érdeklődőbb, ezt inkább elfogadja a környezeted, mint az előbbit.

Nem szégyen bevallani azt, ha valami túlnőtt már rajtad, ha pedig segítséget kérsz, ez lehet egy számodra nagyon jó tanulófolyamat is egyben.

3. tipp: Merd kimondani, hogy nem tudod megcsinálni!

Pszichológia, Coaching, halogatás, merd kimondani, hogy nem tudod megcsinálni, nem

Ha tényleg reménytelen a helyzet, gondold végig: ha nem tudom, akkor tényleg ez az én feladatom? Nem kellene ezt másnak is megmondanom? Ha kínlódok és mégsem sikerül, mi történik majd?
Ha megvan rá a lehetőséged, lehet, hogy jobban jársz, ha leteszel a dologról, elengedve ezzel a folyamatosan nyomasztó kudarcérzést is.

Ha valaki valamihez nem ért, azt is tudni kell kimondani. Nem szégyen az. Elmondhatod, hogy ez számodra olyan újdonság, amivel még nem tudsz mit kezdeni, viszont szívesen megtanulnád, ha valaki erre megtanít. Most még viszont ezt a feladatot nem tudod így, ezekkel a feltételekkel elvállalni. A lényeg, hogy őszinte légy. Ha nem szeretnéd ezt máskor sem megcsinálni, akkor aszerint kommunikáld azt a környezeted felé.

3+1. tipp: Pihend ki magad rendesen!

Pszichológia, Coaching, halogatás, pihenj rendesen , alvó nő

Ha azért nem fogsz bele a dolgaidba, mert egyszerűen nincs hozzá elegendő energiád, akkor valószínűleg kimerülőben vannak a tartalékjaid. Egy autóval is akkor tudsz csak haladni, ha közben időnként megállsz tankolni. Üres tankkal csak a lejtőn tudsz gurulni, az is a tehetetlenségből ered. 

A leghatásosabb tanácsom az, hogy aludj rendesen, mert a tehetetlenséged miatt egy újabb kudarcélménnyel gazdagodhatsz. Bár úgy tűnhet, hogy ha sokat dolgozol, a nyolc órát bőven meghaladva, akár az estébe nyúlva, csökkenni fog a teendőlistád hossza, az éjszakázás valójában nem egy jó taktika, mert lehet, hogy aznap kipipálhatsz pár problémásabb dolgodat, de vajon marad-e holnapra motiváció, energia, ha a napodat fáradtan indítod? A kevés alvás megbosszulja önmagát, nem lesz jó hatással a produktivitásodra és meg is lesz az eredménye: méghozzá egy újabb halogatás.

Most ezekkel a tanácsokkal és tippekkel érkeztem.
Remélem, hasznosnak és használhatónak találtad őket.

Akármelyiket is találod jónak vagy alkalmazhatónak, ha megosztanád a velük kapcsolatos gondolataid, nem halogatom elolvasni azokat.

Tartalmas és produktív napokat kívánok neked, nem halogatósokat!

 • Kedves Zsuzsa, Nagyon jó tippek, és hasznosak, köszönöm szépen 🙂 Igyekszem ezeket alkalmazni a mindennapokban.
  Valahogy nálam az egyszerűsítés válik be, mindig erre törekszem.
  Annyi feladat, infó ér folyamatosan, hogy próbálok úgy haladni folyamatosan, hogy az ne haladja meg az erőmet, próbálva jól priorizálni a feladatokat, és egyszerűsíteni, ahol lehet.

  • Köszönöm Ildi, hogy megosztottad a gondolataidat. Bármelyiket is használod, hiszem, hogy hatásos lesz. Jó gyakorlatba ültetést kívánok hozzá Neked!
   Üdv: Zsuzsa

 • {"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
  >