Az egészséges maximalizmus, mint a hatékonyság kulcsa, avagy egy egészséges, elégedett életért - Pszichológia és Coaching

Legutóbbi cikkemben olvashattál arról, milyen az, ha károsan maximalisták, azaz perfekcionisták vagyunk.

Arról is írtam, mi is az a három legnagyobb probléma, ami miatt egész nap – és ebben az éjszaka is benne van – kattog az agyad, nem hagy nyugodni, és a nehézségeid rabja vagy.


Ebben az írásomban ezekre hozok számodra megoldásokat, amelyekkel foglalkoznod kell, ha te magad is perfekcionista vagy.

Az egészséges maximalista hatékony, magabiztos, nincsenek önértékelési és önbecsülési problémái, az önbizalma a helyén van, motivált, energikus.

Hogyan lehet valakit áttranszformálni?

Talán nem meglepő, de a problémái megoldásával.

Hogyan?

Kommunikációs játszmáink - Szegény én


Ha te a tökéletességet hajszolod, arra a legfontosabb ránézni, hogy honnan ered?

A gyerekkorodból?

 Az iskoláidból hoztad magaddal?

A virtuális világ, amely téged körülvesz, az a fajta irrealitás, amit ott nap, mint nap láthatsz?

Vagy a munkahelyeden kell az okát keresni?

 Esetleg a társadalmi elvárásoknál van a kutya elásva?

A tisztánlátás a legelső és legfontosabb lépés a hatékony maximalizmus felé, hogy mindezekkel tudj mit kezdeni, ha már felismerted ezeket.

Ha már az önbecsülésed és az önértékelésed viszont csorbát szenvedett, akkor kritikus vagy, és ez igaz a magaddal folytatott belső párbeszédedre, és a másokkal folytatott kommunikációdra is.


Ennél a problémánál a legfontosabb, ha a kommunikációdban fejlődsz, megtanulsz hatásos visszajelzéseket adni, úgy, hogy másokat nem sértesz meg, sem ítélkezve, sem megcímkézve a másikat. Természetesen ezt magaddal szemben is alkalmazhatod, a belső párbeszédedet figyelve, azon is sokat javíthatsz, és nem önostorozod tovább önmagad.

Az önbizalmad helyreállításával javul a másokba vetett bizalmad is, így megtanulhatod a feladataid egy részét átadni másnak. Ehhez is szükséges a megfelelő kommunikáció, ha elmondod, hogy mit szeretnél, és nem állítod magad mérceként a másik elé.

Aki perfekcionista, az a hibát keresi, még ott is, ahol teljesen felesleges. Elaprózódik, kicsúszik a határidőkből, ami miatt kudarcokba botlik.

Hidd el, nem kell mindennek és mindenkinek tökéletesnek lennie, van, hogy megfelel az elég jó, mert abból még lehet sokkal jobb is.


Egy megfelelő időgazdálkodással uralhatod a napjaid, úgy, hogy legyen időd a számodra fontos dolgokra is, és legfőképpen saját magadra, a regenerálódásodra.

Megtanulva a feladatok delegálását, és a helyetted elvégzett munka utáni dicsérettel, amelynek őszintének is kell lennie, sokat javíthatsz a kapcsolataidon. Mindegy milyenek ezek, lehetnek munkahelyi, illetve magánéletiek.

Sokkal jobban fognak kedvelni a kollégáid, a családtagjaid, a barátaid is, hidd el.

A megfelelő időbeosztással, amivel kerülöd a feladataid felhalmozódását is, és egy érthető, tiszta és őszinte kommunikációval már sokat léphetsz előre.


Megtanulhatsz nemet is mondani, hiszen, ha belegondolsz, egy kisgyermek első kimondott szavai között ott van az a bizonyos „nem” az első öt között. Ezt megteheted magaddal szemben is, megszabva ezzel a saját határaid.

Ha ezekkel mind meglennél, talán a stresszel is könnyebben megbirkóznál, főleg, ha bevetnél pár hatásos stresszoldó technikát. A lelki immunrendszered erősítésével viszont a stresszhelyzetekkel is könnyedebben elbánsz, és a kiégéssel sem lesz kényszertalálkád.

S ha az agyad nem kattog éjjel-nappal, akkor az alvásminőségeden is javíthatsz. Lehet, hogy el kell hagynod pár nem feltétlenül építő szokást, helyette viszont bevezethetsz olyanokat, amelyekkel megkönnyítheted a pihentető éjszakák felé vezető utadat.

Nem kell tökéletesnek lenned. Senki és semmi sem az. A magunk tökéletlenségével vagyunk egyediek, akár a természet: még egy esős, viharos napban is meg lehet találni a szépet.

{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>