Egészséges életmód vagy fogyókúra 4. rész - Pszichológia és Coaching

Avagy 4+1 tipp az időablakos étkezéshez

Az egészséges életmód vagy fogyókúra kapcsán már beszéltem az alvásról és a fehér cukor elhagyásáról. Ha ezeket megfogadtad – ha nem is egészében, de legalább részben–, már tettél az egészségedért.

Most az időablakos étkezéshez hoztam neked pár tippet.

1. tipp: 12/12 – Evés/pihentetés

Az időablak kapcsán már írtam arról, hogy a nap 12 órájában vigyünk csak be kalóriát a szervezetünkbe, az ivás lefekvés előtt megengedett, de nem túl nagy mennyiségben, és persze kalóriamentes kivitelben.
Ne terheljük feleslegesen a szervezetünket, hagyjuk végezni a dolgát éjszaka. Az időablakos evés nem csak a fogyásban segíthet, hanem a mély alvás elérésében is szerepet játszik.
A 12 órában étkezhetsz akár ötször is, ebből három legyen a főétkezések száma. A tízóraid és az uzsonnád bőven takarhatja zöldség vagy gyümölcs. A 12 óra sem arról szól, hogy mindent betömhetünk, amit meglátunk. Legyél mértékletes mind az étkezésedben és ivási szokásaidban is.

2. tipp: Az éjszakai alvás közben ne igyál!

Ha este olyan ételeket eszel, ami túl fűszeres, zsíros, és mértéktelen, nem csoda, ha éjjel szomjas leszel. Este - se - terheld a szervezeted nehéz ételekkel, zsíros fogásokkal, mert nem alszol majd jól. Az éjszakád is benne van a pihentető időablakban, amikor a gyomor pihen, 7-8 órában pedig alszol. Ne szakítsd meg azért, mert szomjas vagy. 8 órán keresztül még vizet se adj a gyomornak. Nem mellesleg ezzel még a mellékhelyiség látogatása is elmaradhat.
Ha betartod az esti étkezésedben a leírtakat, nem ébredsz majd arra, hogy szomjas vagy.

3. tipp: Mit is egyél a 12 órás időablakban?

Ha az életmód mellett fogyókúráról is szó van, akkor azt hozzáteszem, törekedj arra, hogy minél kevesebb szénhidrátot egyél. Ha csak egyetlen példával élhetek, jó lehet erre az, ha a fehér kenyeredet lecseréled rozskenyérre. Ha az még magvakat is tartalmaz, annál egészségesebb. A mértékletességre viszont itt sem árt odafigyelni. Fogyaszthatsz mellé zsírban szegényebb felvágottakat, sajtokat, natúr joghurtokat, zöldségeket – utóbbiból minél többet.
Étkezéseid előtt pedig igyál egy nagy pohár vizet. Ezzel induljon minden esetben az étkezésed. Nem vagy szomjas? Nem számít, akkor is idd csak meg. Húzd le nyugodtan. Egy nap alatt úgyis meg kell innod legalább 2-3 litert. Mikor iszod meg ezt a mennyiséget jelen napodban? A 2,5 deciliter víz elfogyasztásával hamarabb éred el a telítettség érzetét. Még az sem számít, ha levest eszel utána. Hamarabb érzed majd azt, hogy tele a “tank”, elég volt, most már abbahagyhatod. 

4. tipp: Fordíts figyelmet a megfelelő tálalásra.

Foodie Factor fotója a Pexels oldaláról

Hát erre meg mi szükség van? Ha a tányérodon gusztusosan, szépen elrendezve helyezed el ennivalódat, sokkal jobban esik majd az is, ami nem éppen a kedvenc kategória. Vágd, szeleteld, díszítsd az ételeket. A szemnek szintén nagyobb élvezet, ha látod is, hogy mit eszel, és nem utolsósorban tudod, hogy mennyit, és ez itt a lényeg.
Ha a hűtőből, a kenyeres fiókból vagy a tartóból eszel, hamarabb esel abba a hibába, hogy nincs meg a kontroll afelett, hogy mit és mennyit fogyasztasz.
Az evés legyen egy gasztronómiai élmény, ne csupán szükséglet. Ne rakd kupacra, és figyelj oda az evésre, add meg a módját minden étkezésednek. 

+1 tipp: Nassolj, viszont csak gyümölcsöt és zöldséget!

Nagyon fontos, hogy a vitaminok bekerüljenek a szervezetünkbe. Ne ivóleveket vegyél, hanem igazi, valódi nyers zöldséget és gyümölcsöt. Inkább saját magad turmixold le azokat. Arra végképp nem biztatlak, hogy patikában szerezd be őket, tabletta formájában. Igyekezz természetes úton bevinni őket a szervezetedbe. Mindkettő belefér a 12 órás időablakba, a három fő étkezésed mellé. Chips helyett rágj el inkább egy sárgarépát, egyél egy narancsot vagy almát, esetleg mindhármat egymás után. Ezek tele vannak azokkal a vitaminokkal, amikre oly nagy szükségünk van.

Itt is megteheted, hogy szépen elhelyezed ezeket egy tányéron, felszeleteled, gerezdekre bontod. Már csak ezekkel a nassolni valókkal, amiket itt most megemlítettem, tele lesz a nem is olyan kicsi tálad. Sem a sárgarépa, sem az alma, de még a narancs sem tartalmaz sok kalóriát. És nem is hizlalnak, mégis egészségesek és laktatóak.

Ez lenne most a 4+1 tipp neked.

Nos, hogy döntöttél? Te MA melyik tippel kezded?

Megosztod velem?

 • A 12órás ablak megy. Azöldseg, gyümölcs nasira szeretnék raszokni.

  • Kedves Magdolna,

   örömmel olvasom, hogy az időablakos módszer működőképes lett.
   Remélem, hogy a "nasi" váltás is eredményes lesz.
   Üdv:
   Molnár ízsuzsa

 • {"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
  >