Hogyan kommunikáljuk magunkat szavakkal és azok nélkül jól? 2. rész - Pszichológia és Coaching
Avagy 3+1 tipp a megfelelő kommunikációhoz.

Legutóbbi írásomban is 3+1 tippet adtam arra, hogyan légy jó partner egy beszélgetésben. Szó esett a mosolygásról, a szemkontaktus fontosságáról, a másik fél felé teljes odafordulásról, és az egyenes, kissé kihúzott testtartásról.

Ha még nem olvastad, ide kattintva megteheted.

Lássuk a következő fontos és lényeges tippeket, amelyek hozzásegítenek a megfelelő kommunikációhoz.

1. tipp: Miközben beszélsz, ne izegj-mozogj!

Pszichológia, coaching, hogyan kommunikáljuk magunkat, miközben beszélsz ne izegj-mozogj

Nagyon zavaró tud lenni az, amikor valakivel éppen beszélgetünk, és az illető nem tud megülni vagy állni türelmesen, és folyton valamilyen testrésze mozgásban van, miközben annak semmi köze a mondanivalójához.
Miközben beszélsz, vagy éppen hallgatod a másik félt, igyekezz ne nyüzsögni. Ülj, vagy állj nyugodtan. Az össze-vissza mozgás egyrészt idegességre utalhat, vagy egy rossz berögződésre, amely a másik félben is beindíthatja ugyanazt a folyamatot.
Ügyelj arra, hogy nyugodtan állj vagy ülj, ne babráld a táskádat, a hajadat, ne rágd a körmöd, ne nézegesd az órádat és ne csinálj olyan felesleges mozdulatokat, amelyek nem oda illők. Zavaró, idegesítő, és nem fogsz pozitív színben feltűnni a másik félnél.

Ha magadra ismersz most, igyekezz tudatosan odafigyelni erre, és tudj magadnak megálljt parancsolni ebben. Sokkal nyugodtabb, békésebb és érdeklődőbb benyomást kelthetsz az emberekben, ha ennek ellenállsz.

Ha rád ez nem jellemző, akkor pedig biztosan van olyan ismerősöd, akiről ez viszont elmondható.

Figyelj tudatosan a testedre!

2. tipp: Tapadj rá a tekinteteddel a másikra!

Pszichológia, coaching, hogyan kommunikáljuk magunkat, tekintet

A szemkontaktus lényegéről már esett szó. Ennek viszont vannak különböző fokozatai. Most kifejezetten arról van szó, hogy le se vedd a tekinteted a másik félről, szinte tapaszd rá azt. Ez azt a benyomást keltheti a másikban, hogy a mondandója kifejezetten érdekes, illetve nagyon érdekel téged, fokozottabb a figyelmed iránta.

Igyekezz minél szorosabban tartani az illetővel a szemkontaktust. A beszélő fél érdekesnek és értékesnek fogja érezni magát ettől. Magabiztosabb lesz és ezt az érzést veled fogja összekapcsolni.

Viszont azért egy kis óvatosságra intelek ezzel kapcsolatban: ne vidd túlzásba! Esetleg félreérthető lehet a másik fél számára, ami aztán egy nem kívánatos félreértésbe torkollhat.

3. tipp: Figyelj a testtartásodra!

Pszichológia, coaching, hogyan kommunikáljuk magunkat, helyes testtartás

Már volt szó arról, hogy egyenesen állj vagy ülj, amikor másokkal beszélsz. Itt most a teljes testtartásodra gondolok, miközben éppen belépsz valahová. Pozitív benyomást szeretnél kelteni másokban, talán még azokban is, akiket már jól ismersz. Gondosan figyelj arra, hogyan is tartod magad: egyenes törzs, kihúzott hát, kicsit megemelt fej, céltudatos és magabiztos nézés, mellkas kitolva, vállak kissé felhúzva.
Lehet, hogy eleinte kicsit megerőltető lehet ez a technika, viszont hidd el, hogy csupa pozitív visszacsatolást kapsz majd. Gyakorolva pedig hamar belejössz, és bárhová is vigyen a sors, az univerzum, a szerencse, vagy Isten – éppen, amiben hiszel –, rád fognak tapadni a tekintetek, és könnyebb lesz kapcsolatot teremtened a környezeteddel.

Ki ne szeretne magabiztos benyomást kelteni? Főleg egy első találkozó alkalmával. Ha e technikát alkalmazod, biztos lehetsz abban, hogy a figyelem feléd fordul majd!

+1 tipp: Figyeld te is mások testbeszédét!

Pszichológia, coaching, hogyan kommunikáljuk magunkat, testbeszéd figyelése

Egy pár tippet már kaptál a testbeszéddel kapcsolatban. Most arra kérlek, hogy mindezeket már ismerve figyelj oda a környezetedben lévőkre. Igyekezz megfejteni a testtartásukat. Miről beszélhetnek? Kiről mit tudsz megállapítani? Figyeld ahogyan beszélget valaki, ahogyan rád néz, tartja-e a szemkontaktust, esetleg másokkal hogyan kommunikál nonverbálisan. Rengeteg mindent elárulhat róla a testtartása, a mozdulatai, a mosolya, vagy épp mosolytalansága, a tekintete.

Legyen ez egy kis tanulási folyamat a számodra.

Remélem hasznosnak találod a tippeket, és ha kipróbálnád bármelyiket, ne fogd vissza magad. Gyakorlat teszi a mestert!

Melyik tetszett? Melyiket próbáltad? Mire jöttél rá esetleg? Megosztanád velem?

Talán én is tanulhatnék belőle.

Köszönöm, hogy velem tartottál!

{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>