Tényleg csak öt szeretetnyelvünk van? - Pszichológia és Coaching

 Avagy az öt szeretetnyelv hatféleképpen.

Párkapcsolatunk kezdetén annyira tökéletesnek látunk mindent, rózsaszín ködben éljük napjainkat, és szeretetünket a másik felé minden létező formában kinyilvánítjuk anélkül, hogy gondolkodnánk.

Nevezhetjük ezt a kezdeti időszakot akár szimbiózisnak is, annyira egyek vagyunk a másikkal, mindent megteszünk a másik boldogságáért, és mi magunk is azok vagyunk.

Ez az időszak azonban nagyon hamar – legalábbis hamarabb, mint azt szeretnénk – elmúlik.

Jönnek a szürke hétköznapok és kezdjük látni a másikban a hibákat.

Elmúlt talán a szerelem?
Nem a szerelem múlt el, csak a lángolás, az eufória.
Itt kell résen lennünk, ilyenkor kell jobban odafigyelnünk a kapcsolatunkra, magunkra és a másikra.

Nagyon fontos, hogy egy párkapcsolatban „egy nyelvet” beszéljünk. Most ne mondd azt, hogy mind a ketten magyarul beszéltek, nem erre gondoltam. A szeretetnyelvekből több is van.

Én hiszem, hogy mindegyiket használjuk, mégis jellemzően van egy, ami a kedvencünk.

Ugyanez igaz a párunkkal kapcsolatban is. Nagyon fontos, hogy mindketten tudjuk, melyik szeretetnyelv áll legközelebb párunkhoz, és persze azt is, mi magunk melyiken vagyunk megszólíthatóak leginkább.

Az első az az ELISMERÉSről szól. Lényeges, hogy ha a másiknak ez az elsődleges szeretetnyelve, ne felejtsük el megdicsérni, akármi legyen is az, amit benne szeretünk. 

„Gyönyörűek a szemeid, amikor mosolyogsz.”
„Szeretem benned az érzékenységed…. a mosolyod… a finom ételt, amit csináltál.”

Mindegy is, hogy mi az, csak használjuk, ne sajnáljuk kimondani a szavakat.

Vannak, akiknek fontosabbak a tettek, ők a SZÍVESSÉGek nyelvét használják gyakrabban. Ha a párodnak az okoz örömöt, ha segítesz neki – mindegy miben és hogyan –, csak tedd meg érte, neki ez többet ér minden szónál.

Mások azt szeretik, és akkor érzik azt, hogy szeretve is vannak, ha kis AJÁNDÉKokkal lepik meg, legyen bármi is az. Egy tábla csoki, egy szál virág, kicsike apróság. Ha ezt igényli, ne sajnáld a párodért ezt megtenni. Akkor érezni fogja, hogy fontos neked, és ha erre odafigyelsz, nagyon boldoggá fogod őt tenni.

Vannak mások, akiknek a MINŐSÉGI IDŐ a legfontosabb. Szeretik, ha meghallgatják, vagy ha együtt csináltok dolgokat. Csak ti ketten. Adj hát a párodnak – ha ezt kéri – osztatlan figyelmet. Sokat jelenthet egy kettesben elköltött ebéd, vagy vacsora. Közös séta, kirándulás, de még egy közösen elkészített étel is lehet számára maga a csoda.

Az ötödik szeretetnyelv a TESTI ÉRINTÉS nyelve. Igazi szeretetenergiát közvetítesz ilyenkor a másik felé. Add meg a párodnak, ha neki ez a jó, neki egy ölelés, egy simítás többet érhet, mint az előző négy szeretetnyelv összeadva, megszorozva.

És hogyan ismered fel, hogy mit szeret a másik?

Nyisd ki a szemed, és figyelj rá. Kísérletezz előbb magadon, aztán pedig rajta.

Ha már magadat megismered, könnyebben megtudhatod, hogy a te kapcsolatodban melyik működik jobban.

Az övé nem egyértelmű a számodra? Bogozzátok ki együtt, hogy őt melyik boldogítja?

És ha megismerted mindkettőtökét? A tiedet se tartsd magadban, mondd el bátran a kedvesednek, hogy neked mi esik a legjobban.

Ma ennyi volt a szeretetnyelvekről.

Megyek is, szia.

Jaaaa… Azt a hatféleképpent majd’ elfelejtettem.

Szerinted mi a csuda lehet? Nem hivatalos, de elárulom neked… tudod…. az érintéssel kapcsolatos… izé… meg a legózással… mikor két kicsi legót összerakunk… 

A fantáziádra bízom. Gondolkozz!

De aztán ne mondd, hogy már megint fáj a fejed, meg fáradt vagy, meg kedved sincsen.

Sex perc elmegy a kedvem ilyenkor…

 • A férjem 3éve meghalt,vele tökéletesen egy nyelvet beszéltünk!Mindig azt amire éppen szükségünk volt.Fantasztikus 12 év boldog és harmonikus kapcsolat volt!Aztán jött a daganat,tehát még sem volt tökéletes, valami közénk férkőzött.Munkahelyi konfliktus csalás,bele látott a vezetőség pénzügyeibe,kiszállni nem mert,így belebetegedett,és meghalt.Üdv Ildikó

  • Kedves Ildikó,
   Nagyon sajnálom, amit át kellett élned. Valakit elveszíteni, aki ilyen közel áll a szívünkhöz, nem lehet egyszerű. Nagyon mélyen érint,érzem a szavaidból, még ma is. Ami megnyugtató viszont, hogy a férjed a szívedben él tovább, veled. Az emlékeidet nem veheti el senki sem tőled. És az is ritka dolog, ha két ember ennyire egy hullámhosszon mozog.
   Üdvözlettel: Molnár Zsuzsa

 • Kedves Zsuzsa,
  Ez az 5+1szeretet nyelv megvan köztünk a férjemmel, mégis mással próbálja ki a külföldi munkavállalását, ráadásul egy gyermekkel megpecsételve.
  Válni nem akar, hanem visszajövök hozzád és várj meg. Az élet bonyolult. Stb…
  Elfogadjam ezt valóban, mit tegyek?
  Üdv. N

  • Kedves N.
   Ezt nagyon nem egyszerű megválaszolni. Én ezt szerelmi háromszögnek látom, sok játszmával fűszerezve.
   A kérdés az, hogy tulajdonképpen Te mit is akarsz? Tudsz ebben és így élni? Az élet akkor bonyolult, ha azzá tesszük. Ha beszélni szeretnél velem, egyeztethetünk időpontot.
   Minden eset más, mint ahogyan mi, emberek is különbözőek vagyunk.
   Üdv: Zsuzsa

 • {"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
  >