Öltözz önbizalomba! - Pszichológia és Coaching
Egy a lehetséges utak közül az önbizalom felé …


Lehet, hogy ez most közhelyesen hangzik, talán elsőre még butaságnak is tartod, de a kinézeted is nagyban befolyásolhatja az önbizalmadat.

Az viszont alighanem általánosan elfogadott tény, hogy egy első találkozás alkalmával sok minden árulkodik arról az emberről, akit most ismerünk meg.

Csípőből az első benyomásunk vagy pozitív, vagy negatív. És ez az első ösztönös impulzus a külsőnk alapján történik, hiszen még csak szemrevételezzük egymást.

Ez az első találkozás már bizonyos fokig eldönti, hogy az általunk még ismeretlen személy számunkra szimpatikus-e, vagy sem.

Ezt a jelenséget nevezzük holdudvar hatásnak, hallhatod úgy is, hogy glória, vagy halo effektus.

És miért glória?

Talán azért - és most nézzük azt az esetet, amikor valaki csupán a megjelenése alapján szimpatikus lesz számunkra- tudattalanul máris bizalmat szavazunk neki.

De nem csupán bizalmat, hanem gondolatainkban már pusztán egyetlen tulajdonsága alapján, (jelen esetben a számunkra összhangban lévő öltözete, kinézete ) még  egyéb tulajdonságokat is kikövetkeztetünk, feltételezünk.

Ha harmóniát látunk az öltözékében, azt gondolhatjuk, hogy van stílusa, talán intellektuális, vagy egyedi, magabiztos, kedves, megértő, és még sorolhatnám.

Ha valakit szépnek találunk, ez a holdudvar hatás fokozottabban működik.

Viszont ha ápolatlan, zilált a külsőd, csúfnak látnak, felruháznak számtalan negatív tulajdonsággal, például, hogy nem tisztálkodsz, romlott erkölcsű vagy, rosszindulatú, utálatos, nemtörődöm, és így tovább.

Ha a harmóniát, a szépséget árasztod kifelé, ugyanúgy, mint ahogyan a Hold körüli fénygyűrű megszépíti a bolygóját, úgy téged is jobb színben tüntetnek fel mások, mivel az első benyomás pozitív volt rólad.

Nos, nevezhetjük a külső megjelenésedet akár az önbizalom eléréséhez vezető út első mérföldkövének is.

Figyelj oda magadra. Realistán nézz a tükörbe. Ha úgy öltözködsz, hogy a tükörben látott kép magadról elégedettséggel tölt el, az azt jelenti, hogy oké, rendben vagy.

Arra is vigyázz közben, hogy az öltözködésedben ne csupán a harmóniára, hanem a kényelemre is törekedj.

És ami a legfontosabb, magadnak legyél okés, nem feltétlenül és csakis másoknak. Mindig te vagy a legfontosabb. A stílusod maradjon meg öltözködés közben is, akkor fogod jól érezni magad a bőrödben, miközben elhagyod a komfortzónádat, és kilépsz majd belőle.

A harmónia úgy teljes, ha nem csak te és a ruhatárad, valamint a stílusod van összhangban, hanem a színek is kiegyensúlyozottságot, békét sugároznak.

Ha te nem az élénk, harsány színekben találod ezt meg, ne is keresd bennük, mert nem önmagadat alakítod!

Mindig legyél öltözködésben, ha nő vagy, akkor a sminkelésben is, hű önmagadhoz. Ne akarj más lenni, mint aki vagy. Ha hiteles vagy, hidd el, jobban elfogadnak, és a Holdudvar hatás is megmarad rólad.

Miért?

Mert lehet nem is alaptalan az, amit elsőre neked megszavaztak.

Mert lehet, ha visszajelzést kérsz, te is meglepődsz majd, milyen pozitívan gondolkodnak rólad!

Mert az összhang, a béke, kiegyensúlyozottság előbb-utóbb tényleg kialakul benned.

Az önbizalom is edzhető, mint egy izom, tanulható,mint egy vers gyakorolható, mint egy lecke.

Első lépésként ajánlom, próbáld ki.

Öltözz önbizalomba!

És, hogy mire figyelj, az majd a következő hírlevelem témája, ami színekről fog szólni. De lehet az is, hogy mégsem. Légy kíváncsi, és megtudhatod a következő alkalommal!

{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>