Vajon miért nem működnek az (akár) újévi fogadalmak? - Pszichológia és Coaching

avagy hogyan tedd működőképessé azt…

Ki nem volt már úgy, hogy az év utolsó napján megfogadott valamit, hogy csinálja, esetleg elhagy valamit, aztán működött egy ideig, aztán visszaállt minden a régi kerékvágásba.

Te voltál-e már így? Biztos vagyok abban, hogy te is voltál már, s ha nem az év utolsó napján, akkor valamikor más időpontban.

Vajon nálad miért nem működött?


Mert kevés volt az akaraterőd? Nem voltál elég kitartó? Esetleg nem voltál elég erős? Nem, nem- ez a válasz mindegyik kérdésre.

És amikor nem sikerült, hogyan ostoroztad magad? Mennyire voltál magaddal kritikus? Hogyan szidtad magad? Vagy egyszerűen csak azt mondtad magadnak, hogy te erre képtelen vagy? Mert nem tudsz kitartani, és már te csak ilyen vagy?

Egyfajta szemlélet az, amikor valaki azt mondja, hogy valamit vagy csinálunk, vagy nem. Hogy ebben valakinek rejlik igazság, lehet. Viszont az élet sem fehér meg fekete, hiszen látunk színeket, ugye?

S ha belegondolsz, még a fehér sem mindig egyforma, és a fekete sem az, és a szürkének is számtalan árnyalata létezik, ha a két előbbi színt kevergetjük, de különböző arányokban.

Kicsit elkanyarodtam, ne vedd zokon, mert egy kis bevezető kell ahhoz, hogy kedvet kapj az olvasáshoz.

Ahhoz hoztam neked 5+1 az 5+1-ben tippet, hogyan tudjon működni valami, amit megfogadsz magadnak, vagy ígéretet teszel valakinek. Hogy ez az újévre vonatkozik, vagy sem, az tulajdonképpen mindegy lesz.


Kezdem is hát ezekkel, amelyet, ha elolvasol és követed ezeket a lépéseket, garantáltan sikeres lehetsz. És ha elszánt is vagy, kérlek csináld ezt meg írásban is, ne csupán gondolatban.


 • 1.Tedd fel a kérdést magadnak: Készen állok én most erre?
 • Például, ha éppen a súlyoddal akad egy kis probléma netán, és szeretnél leadni legalább 10 kilót, akkor erre mi lenne a válaszod?
 • Talán? Nem? Igen? Lehet? Hiszen, ha le szeretnél fogyni, és azt szeretnéd, hogy az tartós is legyen, akkor életmódot kellene váltanod, és az bizony sok mindent jelenthet, amit most csinálsz, vagy éppen, hogy nem.
 • 2. A második kérdés, amit tegyél fel ezután magadnak: Miért szeretnék változtatni, mi a legnagyobb hajtóerőm?
 • Ha te éppen arra készülsz, hogy sportolni akarsz, miért szeretnéd ezt? Mi mozgat, mi az, ami erre késztet? Min szeretnél ezáltal változtatni? Nehézkesen mozogsz? Fáj a hátad a sok ülő munkától? Energiátlan vagy?
 • 3. A harmadik kérdésed legyen magadhoz a következő: Mi ezzel a konkrét célom?
 • Ha éppen a súlyoddal lenne a probléma, akkor talán megfordulhat a fejedben, hogy már nem vagy eléggé csinos, és talán attól tartasz, hogy elhagy a párod valaki másért, és aztán nem kellesz majd senkinek? Netán a gardróbban lévő ruháidat nem szeretnéd kidobni, mert hozzád nőttek, csak már nem férsz beléjük? Vagy az egészséged miatt aggódsz, azon lenne javítanivalód?
 • És a következő kérdésed legyen magadhoz a következő: 4. Mit adok érte, hogy elérjem a célomat?
 • Mire vagy érte képes? Mit áldozol érte? Időt? Pénzt? Energiát? Vagy mindezeket extrán együtt?
 • Az álmodozás az gyorsan megy, az ábrándozás is, a célok elérése viszont lassú folyamat, és valamit tenned kell, valamit áldoznod kell érte.
 • TE mire vagy ezért képes? Mi az, amit szívesen adsz érte cserébe?
 • A következő kérdésre is adj választ magadnak:
 • 5. Mit kezdek majd a felmerülő akadályokkal?
 • Itt el is gondolkodhatsz, milyen sorompók állnak majd előtted, milyen kerítéseket kell megugranod. Ha visszatérek a túlsúly problematikára, mi lesz majd, ha éppen egy szülinapi partin ott áll előtted egy hatalmas nagy csokitorta? Egy jó adag tejszínhabos fagyikehely, egy nagy tányér Jókai babgulyás puha, omlós fehérkenyérrel?

          És a következő kérdést, ha felteszed most magadnak, hiszem, ez lesz az, ami                 elindít majd az úton, ami a cselekvés felé vezet, ami a célod irányába hajt.

              +1  Mi lesz, ha semmi sem történik majd? Ha semmi sem változik majd?                    Ha minden a régiben marad?

 Ha valamit megfogadnál, az a változás szeleit fújja neked. És te ezt szeretnéd, mi több, talán már akarod is.


És akkor ez mit jelenthet? És itt jön a következő 5+1 lépés, ami segíteni fog neked.

Van egy külső jelzésed, ami arra ösztökél, hogy valamit megfogadj.

 • Itt már fontolgatni is kezded a dolgot, hogy leteszed a cigit, naponta futni fogsz 5 kilométert, jógázni fogsz naponta fél órát, önismeretet tanulsz, ezért veszel tanfolyamokat, elmész előadásokra, olvasni fogsz minden áldott nap. Ez viszont még csak a fontolgatás, és még nem vagy készen rá.
 • Túlesel a fontolgatáson, és ezt a lépést kövesd a felkészüléssel. Hogyan, miképp szeretnéd megvalósítani, amit elérni szeretnél? Hogyan tudsz ráhangolódni erre?
 • Felkészültél testileg-lelkileg. Most jön a tervezés: Mikor kezdem el? Meddig csinálom?
 • Mikor, melyik időszakában a napnak? Ha a cigit szeretnéd letenni, és fel is készültél, azt tervezd meg, mit kezdesz azzal a pénzzel, ami ezáltal neked megmarad? Kezdetnek talán jó lesz egy persely, s talán rajta egy úticéllal, ahová el szeretnél majd jutni- idővel.
 • Megterveztél mindent, mikor csinálod, és mit. Ez lesz az akció, azaz a cselekvés ideje, ami azt jelenti számodra, hogy a tettek mezejére lépsz. Ha valamit csinálni szeretnél, akkor viszont csak apró lépésekkel tedd azt. Például, ha futni akarsz, első nap ne akard lefutni a maratont, kezdd el 100 méterrel, s ha úgy kellemesebb, akkor csak sétálj, vagy kocogj.
 • Ha már első nap túlléped azt a határt, ami már nem kellemes, hanem teljesen kipurcansz, nem fog menni. Minden nap egy kicsivel többet, ha ma tíz oldalt elolvastál, holnap olvass kettővel többet. Ha ma sétáltál tíz percet, holnap toldd meg kettővel.
 • A szokás csak akkor alakul ki, ha kicsinyenként építed fel, és legalább két hónapig teszed a dolgod. Ha naponta tervezted, akkor maradj ennél, ha heti két alkalommal csinálnád, akkor ez legyen a cél.
 • És hogy kellemessé tedd a szokásod kialakítását, jutalmazd meg magad, ha az adott napon megcsináltad. Hogy a jutalom neked mi, azt biztosan tudod. Legyen ez számodra egy kellemes és élvezetes dolog, ami a célodat is támogatja és számodra is örömet okoz. Nem kell feltétlenül pénzbe kerülnie, de ha számodra a jutalom nem ingyenes, természetesen ez is megoldható.
 • és itt a plusz egy dolog: tartsd fenn ezt a szokást, s legyen rá egy kudarcmentes változat, ami az eredeti rövidített változata lesz, mivel lesznek olyan időszakok, amikor valami meggátol abban, hogy megcsináld az adott feladatot, dolgot, legyen bármi is az. Ha egy nap nem tudsz egy kilométert futni, pedig éppen ott tartasz, akkor iktass be egy rövid sprintet öt perc alatt, vagy szállj le egy megállóval hamarabb a buszról munkába menet, és sétálj el oda.

Így be tudod tartani az- akár – újévi, vagy egyéb fogadalmadat, s szokásként bele fog simulni a napjaidba, s mire észbe kapsz, már rutinná válik számodra.

Kívánok neked kellemes ünnepeket, jó és építő fogadalmakat, s ha segítségre van szükséged, keress bátran, mert talán van még nálam új neked is a Nap alatt!

Készen állsz?

Jelentkezz önismereti coachingra

Név*
Email*
Miben tudok segíteni?
0 of 350
{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>