Egészséges életmód vagy fogyókúra? 2. rész - Pszichológia és Coaching

avagy 5+1 tipp egészséges alvással a fogyókúrádért.

Nem is olyan régen (múlt héten) indítottam útjára egy blogsorozatot az egészséges életmód, mint fogyókúra kapcsán. Ebben 5+1 tippet olvashattatok a témában.
Most az első tippet szeretném nektek kicsit jobban kifejteni.

Méltán megkérdezheted, hogy mi a csuda köze van az alvásodnak a fogyáshoz, ráadásul a sajátodhoz.
Ha hiszed, ha nem, nagyon is sok. Az elhízás alváshiányból is fakadhat, és egy nagyon fontos tényezője is lehet a túlsúlynak.

Legyen hát célod a 7-8 óra alvás egyhuzamban!

Na de hogyan?

1. tipp: Lefekvés előtt ne egyél, és ne igyál kalóriát tartalmazó italokat!

Ha este közvetlenül lefekvés előtt eszel, ettől romlik az alvásod minősége. Tele van a gyomrod, és az étvágyadért felelős hormon, a ghrelin szinted megakadályozza, hogy a mélyalvás fázisába kerülj. Éjszakád az emésztéssel telik, forgolódni fogsz. És ha nincsen mélyalvás? Nem termelődik a szervezetedben éppen az a hormon, a leptin, ami éjszaka pontosan a zsírt égethetné. Ez azt okozza majd, hogy reggel éhesen kelsz, és az anyagcseréd is lelassul. Aki pedig nem alszik jól, nincs meg a 7-8 óra egészséges alvással eltöltött ideje, nemcsak hogy fáradtan ébred, hanem akár 1000-1500 kilokalóriával is több „energiát”, azaz ételt is bevihet egyetlen nap folyamán, az egészséges 2000- 2300 helyett.

2. tipp: Az ágyad arra használd, amire való!

Ez akár egy örök igazság lehet az alvás, a hálószoba terén. Az ágyban töltött idődet alvással töltsd. Ne arra használd, amire egyébként még esetleg használatba veszed, vagy amire még szoktad. Kerüld el – hidd el, hogy el tudod – az elektromos készülékek használatát. Ne a tévét bámuld, ne azt nézd, és a telefonodat se nyomkodd, a social médiát is kerüld már lefekvéskor, főleg a facebookot. Az ágyban ne dolgozz, ne használj laptopot. És talán már mondanom sem kell, hogy ne egyél, és ne nassolj.

Az ágy az alvás mellett még egyetlen dologra szolgál: a szex örömének a színtere.

3. tipp: Mozogj, sétálj!

Ahhoz, hogy megfelelőképpen tudj aludni, sokat jelent, ha sportolsz – lehetőleg a szabadban. Ha csak sétálni akarsz, az is megteszi. A sportot az életedből akkor se hagyd ki, ha az nem kint történik. Ha bármilyen mozgásforma is az, nagyban hozzájárulhat, hogy a zsírszövetből izmot növessz. Az izom pedig formálja a tested, mert a térfogata kisebb, mint a zsíroknak. A mozgás pedig elősegítheti a pihentető alvásodat.

Nem mellesleg pedig egy aktív regenerációs folyamat is lehet, ha a pihenést, stressz levezetését ebben a formában szeretnéd beiktatni a napjaidba. Mivel élénkít, ezért ne a lefekvés előtti 2-3 órába tervezd azt be. Utána egy forró fürdővel kombinálva kisimulsz az alvásban.

4. tipp: Tölts minél több időt a szabadban!

A jó minőségű alvás már akkor elkezdődik, amikor kikelsz az ágyból. Tölts minél több időt természetes fényben, a levegőn, annál jobban alszol majd.

A napfény, a levegő, a szabadban eltöltött idő pedig nagy hatással lehet még a hangulatodra is, és a Nap éltető ereje tartja rendben a biológiai óránkat és a cirkadián ritmusunkat is.

Ha teheted, akkor naponta többször is menj ki, akár már 5-10 perces időszakok is sokat segíthetnek. A nap, a fény, a levegő jót tesz a lelkednek, a testednek, és az alvásod minőségében is kulcsszerepet játszanak. És ha már kimész? Nem kell feltétlenül leülnöd, főleg, ha a munkád is székhez kötött.

5. tipp: Korlátozd a koffeinfogyasztásod!

És most nem csupán a kávéra gondolok. A fekete tea teint tartalmaz, ugyanúgy élénkítő hatása van, mint a kávédnak. Van még számtalan egyéb koffein tartalmú ital is, energiaitalok, kóla, meg még egyebek. Aki issza őket, sokat fel tudna sorolni. Én is, nem a márka a lényeg. Kerüld ezek fogyasztását lefekvés előtt már 8-10 órával. Na és a csokit is felejtsd el, ha az koffeines. És nem csak azért, mert ébren tart, hanem azért is, mert hizlal.

A koffein egy olyan stimuláns, ami meggátolja az egészséges alvásodat. Ha csak az íze miatt vagy rákattanva? Idd a koffeinmentes változatát ebéd utáni órákban. Az íze pontosan olyan kellemes lehet, és aludni is enged. És ha már fogyókúra is egyben? Ne cukorral fogyasszad, hanem forrón és feketén. Kiválthatod akár egy gyógynövényekből készült teával is, cukormentesen. A cukor nem az ízét, zamatát adja ki egyiknek sem. Inkább eltompítja azt.

5+1. tipp: Este kerüld el a túl sok folyadék fogyasztását!

A napi 2-3 liter folyadékbevitel a normális, még ha az soknak is tűnhet. Igyekezz ezt a mennyiséget a nap folyamán egyenletesen bevinni, viszont estére már ne hagyj sokat. Remélem, itt a folyadékot helyesen értelmezed. Ne a kalóriabevitelről szóljon. A tiszta víz oltja a szomjad, étkezés előtt egy nagy pohár elfogyasztása telítettséget is okozhat, ami azt is eredményezheti, hogy kevesebb ételt viszel be a szervezetedbe. Tisztítja a veséket. És itt a sarkalatos pont. Ha este szomjas vagy, és túl sokat iszol, ez azt eredményezheti, hogy az éjszakádat megszakítja az, hogy a mellékhelyiséget kell meglátogatnod. Ha ki kell menned villanyt gyújtasz, félálomban kivánszorogsz és elvégzed a dolgodat, s miközben a mosdóban vagy az álom elillanhat, és lehet, hogy csak nehezen alszol majd vissza. Megszakad az alvási ciklusod, és az is lehet, hogy a reggeled nem a kipihentségedről árulkodik majd.

Az alvás egy nagyon fontos téma. Lehetne írni róla még legalább 10-15 hasznos tippet. Vagy akár ötvenet. Most ezekkel barátkozz meg. Ha ezeket betartod, nem csak az alvásod minősége, mélysége, hossza, folytonossága és hatékonysága lesz jobb, hanem a kedved, a hangulatod is, pihentebb leszel és hatékonyabb. És a bónusz az, hogy még fogyhatsz is.

Te melyik tippel kezded? Melyiket vezeted be elsőnek szokásként az életedbe?

Ha megosztod, szívesen olvasom.

Akkor hát: kívánok szép álmokat! Ne számold a bárányokat!

{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>