Elgurult a „gyógyszer”? - Pszichológia és Coaching

Vagy az agyadat dobtad el?

Hogyan kezeld az indulataidat 3+1 lépésben?

Nos, ehhez nagyon értünk. Sőt profik vagyunk benne. Mesterfokozatban űzzük.

Mindig van magyarázat. A rohanó világ. A hatalmas elvárások. Nem értenek meg. Kritikusak velem szemben. Mert mindig csak megaláznak, Bezzeg én!

És persze, mint mindig, igazunk van.

Mert a hülye hogyan vezet? Agyrém! Biztosan „szőke nő”, minek neki jogosítvány? És már szidunk, gyalázkodunk, dühöngünk. Ilyenkor vajon a kormánynál vagyunk? 

Vagy a munkahelyünkön már megint kritikusan beszéltek velünk, letoltak, kiosztottak.

Hazafelé pedig gondolatban a történéseknél vagyunk. Jobb esetben buszon, villamoson, metrón, trolin ülünk.

Rosszabb kivitelben autóval utazunk. És cukkoljuk magunkat, hibáztatunk, elégedetlenek vagyunk.

És közben? Ön- és közveszélyesek vagyunk, mert a kormány a kezünkben, az eszünk pedig az indulatainkban, a múltban cikáznak.

Jobbik esetben sikerül magunkat lecsillapítanunk. Nem ez a megszokott. Mert nem tudjuk kezelni a helyzetet.

Inkább haza visszük. És akkor bármilyen kérdés is hangzik el, egy egyszerű „Hogy telt a napod?”

És már zúdul is az áradat egyenesen annak a személynek a nyakába, aki erről semmit sem tehet.

Mert nem tudja mi történt napközben veled. Nem tudja, hogy elgurult a gyógyszered. És miközben te azt keresed, hogy hová kerülhetett, indulatosan válaszolsz, megsértesz másokat, a másik még levegőt sem kap, és már kapja a pofonokat, akármit kérdez, te eldobod az agyadat.

Kiköpöd a másikra az összes frusztrációdat, mert ott, ahol kaptad, nem mered. Mert ott összezsugorodtál a téged ért bántalmak alatt.

És kit tudsz legjobban megbántani? Aki melletted áll, aki téged szeret, aki érdeklődik, mi történt ma veled.

Ne keresd az elgurult gyógyszeredet, nem ez lesz, ami lenyugtat téged.

Tanuld meg kezelni az indulataidat!

Mielőtt még a kóros indulatokba belemennénk, egyezzünk meg abban, hogy úgy nagy általánosságban veled azért minden oké. Nem agresszív fajta vagy.

És hogyan tudd őket kordában tartani?

Most 3+1 tippet adok neked, ami segíthet a nehéz helyzetben.

  1. tipp: Ha már gurulófélben van, de tényleg, ülj le, lélegezz mélyeket. Ha nem látnak, csukd be a szemed. Lassan lélegezz, tartsd benn, majd lassan fújd ki.  Ne hagyd abba, csak folytasd nyugodtan. Közben mondogathatod magadnak: beszívom a nyugalmat, kifújom a feszültséget. Oldódni fog. Ha komolyan is veszed a gyakorlatot.
  2. tipp: Igyál egy pohár vizet! Lassan, ne egyszerre húzd le, nem a szomjúság gyötör. Ha az is, akkor ismételd meg nyugodtan! Eltereled a figyelmedet. Közben pedig csak lélegezz mélyeket, és a légzésedre figyelj, engedd el közben a gondolataidat. Ha jönnek, hagyd őket elmenni, ne aggódj, a fejed nem fog kiürülni, csak a feszültség csökken.
  3. tipp: Számolj szép lassan tízig! Csak a számolásra figyelj! Ha nagyon feszült vagy, kezdj a végétől :10-től számolj 1-ig. Most is lélegezz mélyeket, és engedd a gondolataidat eltávolodni magadtól. Használd akár mind a hármat, addig pedig ne beszélj, ne kommunikálj, csakis magadra összpontosíts! Maradj a jelenben!

            +1.  tipp:

Mikor hazafelé indulsz, zárd le magadban a munkanapodat. Ne vidd haza a problémáidat! Azok a tieid, majd akkor beszélj róluk, ha már elengedted a feszültségedet.

Ha ezeket a lépéseket betartod, elkerülheted a felesleges, indulatokkal teli otthoni veszekedéseket.

Miért? Mert a 3+1 tippel sikerülhet a dühödet levezetni. És elkerülheted a további haragos, felindultsággal fűszerezett kommunikációkat, sértéseket, esetleg agresszív viselkedéseket sikerülhet kikerülnöd.

Kívánok hozzá pozitív megtapasztalásokat! 

És csodás eredményeket!

{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>