Hogyan kommunikáljuk magunkat szavakkal és azok nélkül jól? 3. rész - Pszichológia és Coaching

A kommunikációról rengeteget lehetne regélni, hiszen nagyon sokféleképpen megtehetjük.

Ebben a bejegyzésben is hoztam neked tippeket egy olyan esetre, amikor például egy eseményre készülsz és aztán oda is érsz.

Talán ismerős a helyzet, de az is megtörténhet, hogy ez újdonság a számodra. Lehet, hogy lesznek ott ismerőseid, ám megtörténhet az is, hogy mégsem.

Lehet ez kihívás a számodra, és az is megtörténhet, hogy most éppen arra gondolsz, ezt a lehetőséget inkább kihagyod, elengeded magad mellett.

Egy ilyen esethez hoztam neked bátorító tippeket.

1. tipp: Mielőtt elindulnál…

Pszichológia, coaching, hogyan kommunikáljuk magunkat, mielőtt elindulnál

Nagyon fontos az, hogy tudd, hová is készülsz, miről lesz szó, kik lesznek ott azon a bizonyos eseményen. Légy tájékozott a témában, amiről majd beszélgettek. Ezért olvass utána mindenképpen annak a területnek, hogy ha kérdeznek, ne legyél teljesen tudatlan, ne tudjanak meglepni vagy kizökkenteni. Egy esemény nagyon fontos lehet, hiszen kapcsolatokat lehet létesíteni, és az első benyomás talán a legfontosabb. Ezen nehezen tudsz később már helyesbíteni.

2. tipp: Amikor belépsz…

Pszichológia, coaching, hogyan kommunikáljuk magunkat, amikor belépsz

Lehet, hogy tejesen ismeretlen a hely, mégse tűnj elveszettnek. Lépj fel határozottan, a testtartásod legyen egyenes, a tekinteted nyílt, a kezeidet ne dugd a zsebeidbe, ne tedd a hátad mögé. A tested nyíltságról árulkodjon. A szemeid is tükrözzék azt, hogy magabiztos vagy, ne hajtsd le a fejed, inkább emeld meg kicsit az álladat, és kíváncsiságot sugározzon az arcod. Amikor belépsz, nézz ki magadnak egy olyan helyet, ahol megint csak nem tűnsz majd elveszettnek. Még véletlenül se gondolj a helyiség legeldugottabb zugára. Nem eltűnni, hanem feltűnni készülj: ismerkedésre, ne pedig eltünésre.

3. tipp: Készülj fel a bemutatkozásra!

Pszichológia, coaching, hogyan kommunikáljuk magunkat, készülj fel a beszélgetésre

Ez egy nagyon fontos mozzanata az ismerkedésnek. Légy felkészült abban, hogy miként is mutatkozol majd be másoknak.

Ne egyetlen szóban ejtsd meg ezt, ne így: Kiss Anna vagyok, tanárnő.

Ez nagyon sablonos, és igazából nem mond semmit sem a másiknak. Légy kreatív a bemutatkozásodban is. Erre megfelelő lehet, ha előre felkészülsz arra, hogy hogyan mutatod be magad. Nem önéletrajzra gondolok most éppen, mégis egy olyan szövegre, amelyik beszédesebb és érdekes is egyben. Ha már a bemutatkozásod az, akkor te is sokkal izgalmasabb alany leszel a másik félnek.

Talán így is megteheted: Kiss Anna vagyok, nagyon szeretem a gyerekeket, éppen ezért X város Y iskolájában magyarra tanítom a következő nemzedéket.

Természetesen ez a te döntésed, hiszen a saját ízlésed lesz a mérvadó a bemutatkozásodat illetően.

+1 tipp: Készülj fel a másik fél bemutatkozására is!

Pszichológia, coaching, hogyan kommunikáljuk magunkat, készülj fel a másik fél bemutatkozására

Ha te nem izgatottan mutatkozol be, hanem előre begyakorlottan a helyhez és helyzethez illően, akkor sokkal jobban oda tudsz majd figyelni a körülötted lévők bemutatkozására is. Amikor nyugodt vagy koncentrálni is jobban tudsz. Nagyon fontos momentum, amikor neked valaki bemutatkozik. Készülj fel hát, és fordulj figyelemmel a másik felé.
Engedd el a gondolataidat, teljes érdeklődésed fordítsd arra az emberre, aki majd bemutatkozni készül.
Gondolj csak bele: hány olyan alkalom volt már az életedben, amikor valaki bemutatkozott neked, te viszont elvesztetted a fonalat, és rögtön utána már nem is tudtad, hogyan hívják azt a bizonyos másikat?

Ugye ismerős ez a helyzet?

Remélem, hogy hasznos tippeket hoztam ma is neked. Gondolkodj el rajtuk és használd a megfelelő pillanatban. Hidd el, hogy sokkal megnyerőbb leszel majd.

{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>