Én és a gátló parancsaim 4. rész - Pszichológia és Coaching

Ez a bejegyzésem sem lesz kevésbé személyes jellegű, viszont azt szeretném, hogy tudd, mindenki kap tiltásokat, s ahogy már eddig is olvashattad ebben a sorozatban, én sem voltam kivétel a gátló parancsok alól.

Amelyikről ma írok, az sem lesz kevésbé könnyed, sőt inkább azt mondom, hogy nagyon kemény, legalább annyira, mint az előzőek, ha nem még jobban.

Ebben a bizonyos gátló parancsban, amelyről ma írok, a saját egészségem kerül a középpontba.
Nagyon nehezen érthető meg, hogy vajon egy gyerek, aki egészségesnek születik, vajon hogyan és miért kapja ezt a fajta gátló parancsot.

Maga a tiltás így hangzik: „Ne légy egészséges!”
Egy másik megfogalmazása pedig: „Ne légy normális!”

Habár nálam ez a parancs úgy gondolom, kicsit keveredik a „Ne létezz” paranccsal, valahogyan mégis megérkezett hozzám valamiképpen.

Ezek nem feltétlenül tudatos dolgok, leginkább tudattalanul érkeznek meg hozzánk gyerekfejjel.

Én egészséges, kifejlett gyerekként érkeztem meg erre a világra, ha hinni lehet az akkori méréseknek, akkor 4200 grammot nyomtam. A születésem körül sem merültek fel gondok.

Fél évesen mégis majdnem belehaltam egy egyszerűnek mondható hasmenésbe.

Pszichológia, coaching, tranzakcióanalízis, gátló parancsok, Ne légy egészséges!

Természetesen erről nincsenek emlékeim, csupán az elbeszélések alapján tudom ezt most visszaadni.

A hasmenés következtében kiszáradtam, és emiatt élet-halál között kerültem kórházba. Nem sok esélyt látott a kezelőorvosom az életben maradásomra. Ahogyan anyám elmesélte, még a fejemből is csövek lógtak.

Valahogyan mégis megmaradtam, habár a súlyom visszaesett egy majdnem újszülött szintjére.

Gyerekként elég nyeszlett, apró és fejletlen voltam. Kis súllyal, vasággyal együtt, 14 évesen 30 kilogrammot ha nyomtam. A társaim tőlem sokkal nagyobb gyerekek voltak, és ahogyan visszaemlékszem azokra az időkre, mindig is a tornasor végén kullogtam.

Enni is alig ettem, valahogy semmit sem szerettem igazán, nagyon válogatós voltam. Nagymamám mondta is elégszer, hogy egyek, mert éhen halok. Emellett azt is hallottam tőle, hogy kell egy normális súly, mert ha beteg leszek, akkor lesz majd miből fogynom. Ez a mondat is sokszor elhangzott, amin akkoriban nagyon elgondolkodtam. A kérdés is megfogalmazódott hozzá bennem: "Talán én soványan már beteg is vagyok?"

Aztán valamikor 14 évesen indultam meg a fejlődésben, talán egy kicsit későn, viszont rohamosan.
Azokban az időkben már nem hordtunk hátizsákot, az már tök ciki volt, csak vállra akasztható, jó nehéz iskolatáskát. Nekem pedig gyenge csontozatom volt, kicsi voltam és pehelykönnyű, a táska pedig túl nehéznek tűnt, így állandóan váltogattam egyik vállamról a másikra rakva.

Ez elvezetett egy újabb „betegséghez”, amit a szüleim nem vettek időben észre. Ennek tulajdonképpen a saját szégyenlőségem volt az oka, mert ha éppen fürödtem, senki emberfia nem jöhetett be hozzám a fürdőszobába. Így aztán egy síelésre való készülődés közben, amikor már felöltöztem és a bakancsom fűzőjével babráltam, anya észrevette rajtam amikor lehajoltam, hogy a hátam nem a normális ívben hajlik meg.
Annak rendje s módja szerint le kellett vetkeznem, és akkor derült ki, hogy mindkét irányban elferdült a gerincem.

Pszichológia, coaching, tranzakcióanalízis, gátló parancsok, Ne légy egészséges! gerincferdülés

Az ebből következő diagnózis, ami a mai napig kísér, az egy hátgerincferdülés: mindkét irányban több, mint 40 fokban.

S ezáltal a betegségtudat az beépült rendesen az agyamba, és ez kísértett egész gyerekkoromban.
Ezzel a diagnózissal pedig elindult az életemben egy valóságos kálvária: orvostól orvosig, gyógycipő, gyógytorna minden mennyiségben és formában. És én akkor még csak alig 14 éves voltam.

Pedig szerettek a szüleim, a nagyszülők is. Hiszem, tudom, hogy mindent akartak nekem, csak rosszat nem. Nem tudom őket hibáztatni semmilyen szinten és mértékben.

Habár bűnösök nincsenek ebben a történetben, gátló parancsaimnak itt azonban még nincsen vége.

És, hogy mi volt a folytatás?
Nos, azt már csak a következő bejegyzésemben osztom meg.

Hogy te milyen parancsokat kaptál, amelyek gátolhatnak a mai napig? Azt megtudhatod egy erről szóló tanfolyam keretében.

Önismereti utakon a tranzakcióanalízissel

avagy ismerd fel a téged mozgató szülői gátló parancsokat és engedélyeket!

A Pszichológia és Coaching online tanfolyama

1+ 12 modulban.

{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>