Hogyan kommunikáljuk magunkat szavakkal és azok nélkül jól? 1. rész - Pszichológia és Coaching
Avagy 3+1 tipp a megfelelő kommunikációhoz.

Bármennyire hihetetlennek tűnő dolog, mégis igaz, hogy a kommunikációnk mindössze átlagosan 7-17%-a történik szavak formájában. Természetesen ennél a bizonyos százaléknál is nagyon fontos, hogyan történik.

Nem mindegy, hogy milyen a hangsúlyod, a hangmagasságod, annak sebessége, lejtése, a színe. És persze a tartalma sem elhanyagolható.

Most mégsem csak a verbális kommunikációról írok neked egy kis ízelítőt.

Ha a szavak, amelyeket kiejtünk, a mondatok, amelyeket alkotunk ilyen kevés, akkor én azt gondolom, hogy helyezzünk egy kicsit nagyobb hangsúlyt a testbeszédünkre, arcjátékunkra, a kezeink és a lábaink mozdulataira, amelyek valamilyen formában a szavainkat kísérhetik.

Hogyan kommunikáljuk jól akkor magunkat a szavakon túl?

Mindenki szeretne jól, érthetően és kifejezően kommunikálni, valahogy ez mégsem mindig sikerül.

Ha javítani szeretnél rajta, akkor erre most lehetőséged van, talán valamit alkalmazol majd a tippek közül.

1. tipp: Ne sajnáld másoktól a mosolyod!

Pszichológia, coaching, kommunikáció, hogyan kommunikáljuk magunkat szavakkal, mosolyogj

Ez legyen az egyik legfontosabb kommunikációs eszközöd a tarsolyodban.

Ha mosolyogsz, az azt az üzenetet közvetíti a környezeted felé, hogy rendben vagy, mivel egy nyugodt öröm ül az arcodon. A mosoly érzelmekről is beszél, megnyugtatja a másikat, bizalmat sugall, és együttérzést mutat. Sokkal könnyebb egy olyan valakivel beszédbe elegyedni, aki mosolyog. Viszont ez a mosoly csak akkor adja meg mindezt, ha az igazi és belőled, belülről fakad. Nem feszes, nem erőltetett, és az ajkad íve sem egyenes.

Kezdj el mosolyogni az emberekre, meglátod, hogy sokkal szívesebben teremtenek veled kapcsolatot. Nem kell vigyorognod, kacagnod sem kell, ha arra nincsen okod. Csak szelíden mosolyogj. Nem arra buzdítalak, hogy ez a mosoly állandóan ott üljön az arcodon. Mosolyogj őszintén és fokozatosan. Egy lassabb, kimértebb mosoly nyugalmat és megbízhatóságot sugároz, míg egy hirtelen vigyor viszont izgatottságot, esetleg bizonytalanságot vagy nyugtalanságot.

Ha odafigyelsz mostantól a mosolyodra, egy idő után az már magától is előjön, és őszintén, tudattalanul is használni fogod, miközben beszélgetsz. valakivel.

2. tipp: Amikor valakivel beszélgetsz, keresd a tekintetét!

Pszichológia, coaching, kommunikáció, hogyan kommunikáljuk magunkat szavakkal, keresd a tekintetet

Nagyon rossz kommunikációs technika, ha beszéd közben nem nézel a partneredre. Bizonytalanságról, nemtörődömségről árulkodhat, esetleg unalomra is utalhat. Már kicsi gyerekként megtanultuk azt, ha valamit kértünk, akkor ránéztünk arra, akihez éppen beszéltünk. Ha őszintén belenézel a partnered szemébe miközben köztetek a párbeszéd zajlik éppen, ez érdeklődést és nyíltságot sugall a másik felé. Sokkal könnyebb lesz fenntartani ezt a beszélgetést, ha keresed és megtartod a másik tekintetét.

Nyílt vagy, bizalmat árasztasz, nyugalom sugárzik rólad.

Ha mindeközben még a mosolyodat is beveted, már nyert ügyed van, hiszen egy megbízható és bensőséges kapcsolatot teremthetsz.

3. tipp: Beszéd közben teljes törzseddel fordulj a másik felé!

Pszichológia, coaching, kommunikáció, hogyan kommunikáljuk magunkat szavakkal, fordulj a másik felé

Nagyon fontos ez a mozzanat is. Ha csak félig fordulsz a másik felé, vagy csak alig, ez azt jelezheti, hogy nem érdekel az, amit éppen hallassz. Arra is utalhat, hogy türelmetlen és nemtörődöm vagy. Ha teljes odafordulással hallgatod a másikat, azt jelzi, hogy érdekel a mondanivalója, érdekesnek találod azt, és a teljes figyelmedet arra fordítod, amit mond neked. Ha közben egy kicsit még felé is hajolsz, miközben beszélsz, már el is nyerted a tetszését. Bizalmat szavaz neked, és őszintén beszél majd veled.

Ha eközben még az első két tippet is beveted, már csakis nyert ügyed lehet.

3+1 tipp: Figyelj az egyenes testtartásodra!

Pszichológia, coaching, kommunikáció, hogyan kommunikáljuk magunkat szavakkal, figyelj az egyenes testtartásodra

Ha görnyedten ülsz vagy állsz, az mindent jelenthet, csak kiegyensúlyozottságot, egyenességet és biztonságot nem. Húzd ki magad, miközben beszélsz, mindezt azért ne úgy, mintha karót nyeltél volna, csak lazán. Ha egyenes a tartásod, egyenes embernek tűnhetsz, stabilitás áradhat belőled, s ezzel együtt kiegyensúlyozottság és önbizalom sugárzik rólad.

Sokkal könnyebben tudsz majd kapcsolatokat létesíteni, azokat fenntartani, ha mindezeket a gyakorlatban is beveted.

Ha az összes tippemet kipróbálod, alkalmazod, kedvenc beszélgetőpartnere lehetsz másoknak.

Őszinte.

Nyílt és nyitott.

Kiegyensúlyozott.

Bizalomgerjesztő.

Jó hallgatóság és jó válaszadó.

És még sok minden más is.

Neked mit súgna, búgna egy ilyen ember társasága?

Kíváncsi lennék a véleményedre, ha megosztanád azt velem.

A következő héten itt folytatom. Köszönöm, hogy velem tartottál!

 • Én sajnos nem jól tudok a családtagjaimmal jól kommunikálni.Mindenki mással igen.A gyerekeimmel vannak dolgok amiket nem tudok megbeszélni,mert félek hogy megbántódnak és elveszítem őket.Ezért csak felszínes dolgokról beszélünk.És érzem hogy csak rakódik a lelkemre a sok ki nem mondott szó.Közben egyre távolabb kerülünk egymástól.Valahogy nem jól velük beszélni.Én úgy gondolom hogy szeretettel jószándékkal mondom amit szeretnék.És mindig viszájára sülnek el a beszélgetések.Valahogy a végén harag lesz és nekem marad a bűntudat.Valamit rosszul csinálok nagyon.

  • Kedves Teréz,
   szerintem le kellene ülnöd a gyerekeiddel mindent átbeszélni. Nem a félelmeddel kell hozzájuk közeledni, hanem a szereteteddel és a megértéseddel. Beszéljetek egymással őszintén, mielőtt tényleg elveszítenéd őket valamilyen szinten, legalábbis én magam ezt tenném. Mindenféle bántás, sértés és megsértődés nélkül. Nekik is szükségük van rád, mint ahogyan neked is a gyerekeidre.
   Ha rosszul sülnek el a beszélgetések, akkor valahol félrecsúszik a kommunikáció. Nem beleszólni kell a dolgaikba, kéretlen tanácsot adni esetleg, hanem meghallgatni kell megtanulnod őket.

 • Azt vettem észre, hogy a beszélgetések során az, aki beszél ritkán tud szemkontaktust tartani. Történetek mesélése közben főleg. Valahol olvastam már róla, hogy jelentősége van melyik irányba tekint az illető. (múlt/jövő/hazugság). Szóval akkor az rendben van, ha hallgatóként szemkontaktust tartunk, a beszélő pedig úgy ahogy érzi?

 • Kedves Katalin, ha beszélünk a szemkontaktus nem feltétlenül jelenti azt, hogy rátapadunk az illetőre. Ilyen technika is létezik. Ha történeteket mesélünk, akkor elidőzhetünk a múltban, ilyenkor óhatalanul is félrenézhetünk. Az is igaz, hogy annak is van jelentősége, hogy milyen irányba néz az illető, ennek is van egy bizonyos magyarázata, az NLP( neuro lingvisztikus programozás) például erre nagy hangsúlyt fektet. Tulajdonképpen még azt is vizsgálja ez az irányzat, hogy ki miben is gondolkodik, azaz ki vizuálisabb, akusztikusabb vagy kinesztetikusabb( Képekben, hangokban, érzetekben: szaglás, tapintás, ízlelés).

 • Kedves Zsuzsa, hasznos a bejegyzés, a gyerekekkel való kommunikációban igyekszem hangsúlyozni, hogy hallgassák meg egymást, figyeljenek a másikra. Számomra is működik a mosoly, a figyelő tekintet, az egyenesség a felnőtt kommunikációban. Bizalmat sugall. Ha erőltetett a mosoly, azt egyből észreveszem.
  üdv, Ildi
  Nálunk a családban sokszor vannak kommunikációs problémák, a szülőkkel, testvérrel. Ezek viszont főleg szóbeli problémák, nem metakommunikációs gondok. Sajnos nem egyértelműen kommunikálunk és ebből már volt számos félreértés.. 🙂

 • Kedves Ildi,
  a kommunikációnk sajnos sokszor felszínes, felületes, nem egyértelmű és leginkább hiányos is lehet. Ilyen esetekben pedig beletesszük, ami esetleg nekünk hiányzik, mintegy kiegészítve azt. Ilyenkor elcsúszhat, vagy teljesen félre is érthető lehet az számunkra. A metakommunikáció számomra nem csupán a gesztusnyelvet jelenti, hanem a szavaink hangsúlyát, magasságát vagy mélységét, hangszínét is, ezekkel is kísérjük a kommunikációnkat. És nem mindegy az sem, hogy hogyan is ejtjük ki azokat a bizonyos szavakat, ugye?
  Ha valami nem egyértelmű számomra, akkor amit tehetek, hogy összefoglalva az elhangzottakat, visszamondom, hogy tényleg ezt akarta-e a másik fél mondani nekem. Ezzel nagyon sok félreértés elkerülhető lehet.

 • {"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
  >