Öltözz önbizalomba! 2. rész - Pszichológia és Coaching
Amikor legutóbb tényleg az öltözködésről beszéltünk az önbizalmunk kapcsán, és ha ezt ki is próbáltad úgy, ahogy az neked még elfogadható volt, rájöhettél, hogy van valami igazság abban, amit írtam.

Az is lehet, hogy megkérdőjelezted a mondataimat azzal a gondolattal, hogy mégis hogyan lenne akár csekély önbizalmad is az alkalmazott ruhatáraddal kapcsolatban.

A pszichológiának több ágazata is van, legyen az behaviorizmus, pszichoanalízis, kognitív vagy pozitív pszichológia, hogy csak párat említsek a teljesség igénye nélkül.

Szándékosan nem említettem a felsorolásban, most viszont elárulom neked, hogy a színeknek is van pszichológiája.

Lehet, hogy nem is tudod, viszont naponta akár többször is szembetalálkozol vele széles e világban ( a nem szélesben is ☺ ).

Ha te éppen egy gyárban dolgozol, ahol különböző termékeket gyártanak, akármilyen iparágban legye is az, láthatod, hogy amikor egy termék nem megfelelő a minőségi követelményeknek, piros szalaggal jelzik, elhatárolják, körbekerítik, hogy az nem jó, nem alkalmas a használatra.

Ha viszont minőségileg megfelelővé válik, utómunka, javítás által, zöld szalaggal felszabadítják, hogy már alkalmazható, értékesítető vagy beépíthető.

Ezekkel a színekkel találkozol vezetés közben is, egy város forgatagában, rendőrlámpák formájában.

A piros szín a veszélyre utal, azt üzeni, állj meg, ne menj át rajta. Egyes lámpáknál a sárga is felvillan, ez már azt üzeni az agyadnak, hogy készülhetsz, lassan indulhatsz.

A zöld szín pedig szabad utat ad nyugodtan, minden veszély nélkül elindulhatsz.

Ha viszont egy építkezés folyik a környezetedben, találkozhatsz a fekete- sárga szalaggal.

A fekete- sárga a természetben is visszaköszön egy méhecske vagy egy darázs formájában. Egy asszociáció indul el az agyadban, ami arra figyelmeztet, hogy vigyázz veszély van a közeledben.

Ezt jelzi a szalag az építkezésen is.

Ha feketét látsz, lehet az elmúlást idézi benned, a gyászt, a lehangoltságot. De nem csak ezeket a nehéz, negatív érzéseket sugallhatja. Az eleganciát, a hivatalos megjelenést is áraszthatja vagy a kifinomultságot is akár.

A fehér a tisztaság, ártatlanság, az esküvő, a menyasszony, az ünnep hangulatát adhatja.

A piros szín azonban nem csupán veszélyt jelenthet. Takarhat mély érzelmeket, egyfajta bevállalósságot és harsányságot is. Ha te szereted, nyugodtan felvá llalhatod , mivel megszokott tőled,nem biztos, hogy ordító színként köszön vissza rajtad. A csábítás színe is egyben.

Lehet, hogy te, használva bármelyik árnyalatát, az egyediséged tükrözi vissza rajtad.

A piros, vörös a tüzet is ábrázolja, ez lehet fenyegető és melengető is egyben. Az igazi tűz viszont nem csak a pirosat hordozza, nézz csak meg egy lángot… hanem annak sok árnyalatát, a narancssárgát is és a sárgát. A mélyvöröset, izzó parázsló pirosat.

Mikor autógépész mérnöknek tanultam és épp egy záróvizsgán dolgoztam egy témakör kapcsán, szó esett arról is, hogy egy autóvásárlás esetén a színválasztás mennyi mindent elárul a leendő tulajdonosról, illetve annak tulajdonságairól. Ha pirosat választ,( esetleg egy sportverdát – habár ezt nem említették…) akkor imádja a száguldást, vakmerő, szereti a veszély adta adrenalin löketet, a szabadságot, a szabályok be nem tartását. Ezek is azonban meglátásom szerint csupán következtetések vagy a holdudvar hatása, ami elindít abban, hogy az emberekre olyan jelzőket ragasszunk, ami lehet, hogy megvan, de lehet, hogy egyáltalán nem jellemző rá.

Én magam nőként választottam már többször piros autót magamnak, viszont ez érzelmi döntés volt, mert mindegyik megbabonázott….szeretek vezetni, óvatos vagyok, megfontolt( nem szőke ☺ ), egyedül sokszor szívesen énekelek a rádióval…. , nekem a nőiességet jelentette az autóm színe.

A piros aszerelem színe is. Ugye?

Ami biztos, hogy a színek hatnak a hangulatunkra, közvetve az egészségünkre, a jól létünkre, a boldogságunkra is.

Bármelyik szín mellett állsz ki, mielőtt választasz, igyekezz gondolatban a tudatosságodat is belevinni a döntésedbe.


Büszkébb és magabiztosabb leszel, hidd el a színek segítségével.

Jó színválasztásokat kívánok neked az önbizalmad palettáján!

Használd élvezettel! Nem fogsz csalódni, a tükör egy pozitív visszajelzés lesz számodra a tudatosságod alkalmazásával.

Önbizalomra fel! Rajt! Start!

{"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
>