Amikor az akaraterőm cserbenhagyott… 1. rész - Pszichológia és Coaching
avagy mi is az a bizonyos akaraterő, és miért jó, ha van?

Egy érdekes témával találkoztam az elmúlt napokban, és ennek kapcsán úgy gondoltam, hogy indítok róla egy blogsorozatot. Remélem, hogy számodra is hasznos és használható információkat tartalmaz majd.

Amikor valaki azt mondja nekem, hogy „DE sajnos nincsen meg hozzá az akaraterőm!”, akkor egy kicsit igyekszem kiboncolgatni, hogy rendben van, DE mit is ért ez alatt?

Igen itt van kettő darab DE.

"De valakinek nincs…", ez már nekem magyarázkodás, kifogáskeresés esetleg első hallásra. Ez rendben is lenne, viszont ott van az a fránya DE. Hát persze, hogy ez nem egy olyan eset, ahol nincsen probléma.

Talán nincsen meg a megfelelő hajtóerőd ahhoz, hogy valamit véghez vihess?
Talán nem is a saját célod mozgat, másét vinnéd előre, viszont tudattalanul nem is igazán akarod azt?
Esetleg az igényed hiányzik hozzá, és csupán álmodozol valaminek az elérésében?
Vagy ez csupán amolyan óhaj, amiben megint az álmaid beszélnek?

Mit jelent számodra az akarás kérdése?

Pszichológia, coaching, személyiségfejlesztés, önismeret, akaraterő

Ha szigorúan az akaraterőt mint szót elemzem, az egy összetett szó, főnév a magyar nyelvben.

Most nem tippekkel érkeztem ebben az első részben, csupán elmélkedéseket, magyarázatokat hoztam, ahhoz, hogy megérthesd, mit is jelenthet ez a szép magyar, összetett főnevünk.

Az akarat mindenképpen arról is beszélhet, hogy valamivel még nem rendelkezem ugyan, de uralni szeretném azt. Megszerezni, elérni, megkapni, megvalósítani, megvenni, megkaparintani.

Azt jelentheti, hogy valamit megteszel, keresztülviszel, akár tűzön-vízen át is, hogy valamit megszerezhess, elérhess.

Igazából nevezhetném ezt úgy is, mint egy cél megvalósításához használt kitartás, ami erőforrás. Ez a kitartás vagy állandó akarat, akarás megléte, jelenléte az életedben egy képességed arra vonatkozóan is, hogy képes vagy uralni a tetteidet, cselekedeteidet, vágyaidat vagy akár a kommunikációdat is.

Van elég elszántságod és önfegyelmed ahhoz, hogy ütközz bár akármilyen nehézségekbe is az utadon, mindezek ellenére is – akár leküzdve, akár legyőzve az akadályokat – elérd azt, amit igazán szeretnél.

Az akaraterő magába foglalhatja még a lelkierődet is, azt megacélozva, az ambíciódat, hogy kitartasz, hogy ösztönözve érezd magadat, mert tenni is tudsz azért, amit igazából olyan nagyon a magadénak tudni szeretnél.

Ez egy bizonyos jellemerő is egyben.

Tehát egyrészt jelenti azt, hogy valamiért bármit, akármit megteszel a saját szándékaid szerint.

Másképpen fogalmazva pedig jelentheti számodra azt, hogy ha megvan az akaraterőd, akkor rendelkezel a legfontosabb képességgel ahhoz, hogy irányítani tudd saját vágyaidat, cselekedeteidet, akár még gondolataidat is pozitívan, és ezzel pedig a saját életedet.

Ha az akaraterőre így nézel, akkor azt is jelentheti neked, hogy van elegendő önuralmad, rendelkezel jó adag önkontrollal, képes vagy önmagad szabályozására is.

Pszichológia, coaching, személyiségfejlesztés, önismeret, akaraterő, önkontroll

Az akarat igazából az az emberi tulajdonságunk, amely abban segített, hogy az évezredek folyamán EMBERRÉ váljunk, hogy ne csupán ösztönlényként éljük az életünk. Segít abban, hogy autonómiánk lehessen, azaz önállóak, függetlenek legyünk, és ezt tudatosan is megélhessük.

És itt van neked egy jó hírem: tudatosan működtetni lehet az akaraterőnket úgy, hogy a saját döntéseink alapján alakíthassuk az életünket.

Vagy pedig fordítva: Akaraterőnkkel irányítani tudjuk saját döntéseink által az életünket.

És amikor valaki erre hivatkozik, hogy „sajnos, nekem ehhez nincsen meg az akaraterőm”, nos ezek csupán érvek, kibúvók, kifogások, talán egy olyan esetben, amikor az illető éppen kudarcot vallott valaminek az elérésében.

Pszichológia, coaching, személyiségfejlesztés, önismeret, akaraterő, hogyan lehet erősíteni az akaraterőt?

És ha már egyfajta erőről beszélek, felteheted a kérdéseket: „Hogyan lehet erősíteni az akaraterőmet? Lehet ezt egyáltalán?”

Az utolsó kérdésre adott válaszom egy egyértelmű igen!

Miért? Mert az akaraterőt olyannak is felfoghatod, mint az izmaidat: ha tornázol, mozogsz, futsz, sportolsz, edzed, fejleszted, növeled azokat.

Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan is edzhető az akaraterőd, kísérd figyelemmel következő blogbejegyzéseimet.

  • Kedves Éva,

   szombaton már kapsz hozzá tippeket, ha nem is mindegyiket egyszerre, mivel ez egy sorozatnak készül.
   Hiszem, hogy lesz olyan, amely talán beintegrálható az életedbe.
   Üdv: Zsuzsa

  • Lehet, hogy kemény dió, viszont ha kitartóan edzésben tartod, a jutalom sem maradhat el 🙂

 • {"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
  >