Amikor az akaraterőm cserbenhagyott… 4. rész - Pszichológia és Coaching
Avagy hogyan edzhető az akaraterő további három lépésben?

Már írtam jó pár tippet, amivel edzheted, most újból hoztam hármat, no nem azért, mert három a magyarok igazsága. Ha csak három bejegyzést szerettem volna írni ebben a témában, akkor most nem olvasnád a negyediket róla.

Remélem, hogy hozzásegítelek velük akaraterőd növelésében.

1. tipp: Ha döntesz valamiben, legyen az megmásíthatatlan!
Önismeret, pszichológia, coaching, amikor az akaraterőm cserbenhagyott, döntés

Igyekezz arra törekedni, hogyha döntesz egy témában, akkor azon ne változtass óránként. Arról már írtam, hogy a reggeli ébredést követő két-három órában vagyunk a leghatékonyabbak. Ebben az időszakban tervezd meg a napodat, döntsd el, mit akarsz aznap mindenképpen megcsinálni. Igazítsd ezt a tervet a saját tempódhoz, legyen ez a lista olyan, amelyen olyan feladatok lehetnek, amelyek beleférhetnek – ha nem is könnyedén, viszont reálisan – a napodba.

Ha a döntés megszületett, akkor igyekezz azokkal végezni is, ne változtasd meg a napod folyamán, ha arra nincs valamilyen komoly indokod. Vedd magad komolyan, és a döntéseidet is!

Légy következetes, és ess neki a feladataidnak. Egy döntés csakis akkor vezethet eredményre, ha az nem csak ezen a szinten marad, hanem cselekedeteiddel is alátámasztod azt!

A napod végén pedig légy büszke magadra, ha teljesítetted a betervezett és eldöntött dolgaidat aznap. Meg is jutalmazhatod magad akár valami számodra kellemes és hasznos aprósággal.

2. tipp: Figyelj oda a megfelelő vércukorszintedre!
Önismeret, pszichológia, coaching, amikor az akaraterőm cserbenhagyott, vércukorszint

Ez most pontosabban azt jelenti, hogy étkezz megfelelően, és ne hanyagold el az étkezésed, emellett viszont arra is legyen gondod, hogy a kalóriabeviteled is reális legyen.

Az egészségtelen táplálkozás, az össze-vissza étkezés, a magas cukortartalmú ételek és üdítők fogyasztása által felboríthatod az egészséges vércukorszintedet, és ha hiszed, ha nem, a glükóz az akaraterőd egyik legfontosabb tényezője. Ha leesik a vércukorszinted kieshet a kontroll a kezeid közül. Az is megeshet, hogy ilyen esetben, mivel a szervezeted jelez, megjutalmazod magad egy nagy tábla csokival, amely egyben felesleges kalóriabomba, és megint csak elveszi a figyelmedet, és nem koncentrálsz a hosszabb távú feladataidra.

Étkezz egészségesen, lehet az akár egy életmódváltás is egyben, amivel ugyancsak az akaraterődet erősítheted.

3. tipp: A betervezett napi sportnál végezz öt perccel hosszabbat!
Önismeret, pszichológia, coaching, amikor az akaraterőm cserbenhagyott, napi mozgás

Sportolsz? Remélem, hogy igen. Nem? Akkor legalább sétálni csak szoktál, ugye?

Ha az akaraterődet, a kitartásodat szeretnéd növelni, ezt itt is kipróbálhatod. Az akaraterő és a kitartás nálam kéz a kézben járnak.

Ha éppen sétálsz, használhatsz lépésszámlálót, vagy ha az nincs, még az sem számít. Sétálj öt perccel hosszabb ideig, vagy húzz bele még száz lépést.
Ha súlyokat emelsz, ez a sport, amit kedvelsz, két-három emeléssel csinálj meg többet!
Futni szoktál? Az is szuper, húzz rá még egy rövid sprintet!
Mindegy is, hogy melyik sportág az, amelyet szívesen űzöl, a betervezettnél csinálj egy kicsivel többet.

Ha úgy érzed, hogy már nem bírod, akkor is át tudod lépni a korlátokat, csupán azon a bizonyos holtponton kell magadat valahogyan túljuttatnod.

Ez a kettő az egyben kategória: itt nem csupán a valóságos izmaidat, hanem az akaraterődet is edzésben tarthatod.

Most ezekkel a tippekkel érkeztem.

Önismeret, pszichológia, coaching, amikor az akaraterőm cserbenhagyott, gondolkodj el

Gondolkodj el rajtuk, és azon is, légy szíves, hogy melyik lehet az, amelyet már MA betervezhetsz az életedbe, a napjaidba.

Nos? Melyik mellett teszed le a voksodat?

Ha megosztanád velem, tudod, szívesen olvasom! Rettentően kíváncsi vagyok!

Most megyek és haladok! Hú, nagyon akarok!

 • Kedves Zsuzsa, Nekem a sok ajtó közül nehéz a megfelelőt kiválasztani. Talán az lehet az oka hogy egyformán jónak látom őket és tartok tőle hogy lemaradok a másik lehetőségről. És a másik: Szeretem azt az érzést, hogy jól döntöttem. Nem szeretek nem jól dönteni , így ha valami nem tiszta, inkább halogatom a döntést. Viszont azt megfigyeltem, ha végre döntést hozok valami mellett, onnantól beindulnak az események és egyik lehetőség jön a másik után. Akkor miért olyan nehéz mégis dönteni?

  • Kedves Ildi,
   Valószínűleg senki sem szeret rosszul dönteni. Viszont ha már dönteni kell, akkor nem kell túlgondolni, agyonelemezni az adott döntést, vagyis annak a lehetséges negatív következményeit. Ha valami nem tiszta, ezt írtad, akkor halogatsz. Én egy ilyen helyzetben azt csinálom, hogy előveszem a füzetemet, és leírom magamnak, hogy mi szól mellette, illetve ellene egy lehetséges döntésnek. Így hamar meghozom azt, és nem élem bele magamat az esetleges rossz kimenetelbe. Van egy nagyon jó előfeltevésnek nevezett mondat, amely azért alá is támasztható: Az alkotott élmények ugyanúgy befolyásolnak, mint a megtörténtek. Ne éld át a jövődben előre a rosszat, ha az nem is történt még meg. Pozitívan nézz előre. Ha valami nem tiszta, tisztázd le magadban. A halogatás a lehetőségek koporsója.
   Még a rossz döntés is jobb, mintha egyáltalán nem döntesz. Ezt pedig nem feltétlenül kell kudarcként kezelned, mert tanulni tudsz belőle, hogy mit kell legközelebb már másképpen tenned. Ha pedig visszaolvasod a mondataidat, rájöhetsz, hogy meg is adtad saját magadnak a választ.
   Ha pedig túl sok az ajtó? Választhatod a számodra legkedvezőbbet, amelyet annak tartasz. Akár több lehetőséget is kiaknázhatsz magadnak.
   Üdv: Zsuzsa

   • Köszönöm a választ, igen, a halogatás nem sok jóra vezet és végül több lehetőség is adódhat, sőt lehet teljesen más irányba megyek végül, mint amit eredetileg elképzeltem. Nem a negatív kimeneteltől félek általában, és nem látok rosszat a jövőbe, inkább a sok jó lehetőség közül nem tudom, melyik jót válasszam ki. (Én is szoktam Excelt gyártani a sok opcióról, abban mérlegelem az adott dolog mellett/ellen szóló érveket)

    üdvözlettel, Ildi

    • Kedves Ildi,
     Akkor teljesen jól kezeled a dolgokat. Ha sok jó lehetőséget látsz, az azt jelenti, hogy megtalálod ezeket. Ez viszont nagyon pozitív, mivel sokan észre sem vesznek, talán még egyet sem, nem hogy többet is egyszerre.

 • {"email":"Érvénytelen email cím","url":"Érvénytelen weboldal URL","required":"Egy kötelező mező üres"}
  >